Project A

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Projekt A
originalni filmski poster
RežijaJackie Chan
ProducentRaymond Chow
Leonard Ho
Edward Tang
ScenarioJackie Chan
Edward Tang
UlogeJackie Chan
Sammo Hung
Yuen Biao
Dick Wei
MuzikaMichael Lai
FotografijaCheung Yiu Cho
MontažaPeter Cheung
DistribucijaGolden Harvest
Media Asia Group
Datum(i) premijere22.12. 1983.
Trajanje106 min.
Zemlja Hong Kong
Jezikkantonski
Projekt A na Internet Movie Database

Projekt A ili Projekat A (tradicionalni kineski: A計劃Jyutping: A Gai3 Waak6; engleski Pirate Patrol ili Jackie Chan's Project A) hongkonška je akcijska filmska komedija iz 1983. koju je napisao i režirao Jackie Chan. Uz Chana, koji tumači glavnog junaka, narednika Dragona, ostale uloge tumače Sammo Hung, Yuen Biao i Dick Wei. Film je doživio veliki uspjeh na kino blagajnama u Hong Kongu te je kasnije snimljen i nastavak, Project B, u kojem je također sudjelovao Chan.

Smješten u Hong Kongu u 19. veku, Projekt A je spoj komedije, spektakularnih akrobacija i borilačkih akcijskih scena, a u njemu su razne posvete na komičare nijemog razdoblja, kao što su Buster Keaton i Harold Lloyd. U jednoj sceni, Chan visi i potom pada sa kazaljke sata koji se nalazi 15 metara iznad zemlje, što je posveta slavnom klasiku Safety Last!. Projekt A se smatra jednim od vrhunaca karijere Jackiea Chana, te je jedan od njegovih najslavnijih filmova.

Radnja[uredi | uredi kod]

Hong Kong, 19. vek. Narednik Dragon Ma je dio hongkonške mornarice koja pokušava suzbiti gusare koji napadju brodove mjesecima, a kojima zapovijeda Sam Pau. Dragon dobiva zadatak uhapsiti Sama. Međutim, da bi to proveo, mora sarađivati sa redovnom milicijom, sa kojima je često u svađi koje povremeno znaju završiti i borbama. Prilikom jednog tečaja obuke, dolazi stalno do tenzija sa trenerom Hong Tin-tsuom.

Kada Dragon razotkriva izdajicu i mora gledati kako ga milicija ponovno pušta, odluči dalje nastaviti na sopstvenu odgovornost: zajedno sa prijateljima, debelim Feijom i Tin-tsuom, ulazi u uporište gusara, koje se nalazi na tajnom ostrvu u kineskom moru. Pirati tamo drže skupinu Engleza, kako bi ih zamijenili za oružja. Kada otkriju trojicu uljeza, dolazi do obračuna u kojem Dragon svojim vještinama uspijeva pobijediti pirate te uništiti njihovo uporište. Na kraju dobiva čak i priznanje milicije za svoje zasluge.

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

  • Jackie Chan - narednik Dragon Ma Yue Lung
  • Sammo Hung - Zhuo Yifei aka Fei
  • Yuen Biao - Inspektor Hong Tin-Tsu
  • Lee Hoi San - Lee Cho-Kou
  • Kwan Hoi-san - Kapetan Chi
  • Dick Wei - šef gusara Lor Sam Pau / San-Pao
  • Mars - Velika gubica / Mars
  • Isabella Wong (Wong Man-Ying / Winnie Wong) - Winnie Chi
  • Tai Bo - Tai Bo
  • Lau Hak-suen - Admiral Shih
  • Wong Wai - Chou Wing Ling

Kritike[uredi | uredi kod]

Chris Hicks je filmu dao tri od četiri zvijezdice:

"Prva polovica filma je bolja, i ima neke divlje slapstick scene potjere i borbe, od kojih je najpamtljivija ona koja se odigrava na tornju sata na kojem Chan daje posvetu i Chaplinovim Modernim vremenima i Lloydovom Safety Last! u istoj sceni. Ovaj film ima čak i manje koristi od neke priče od Božjeg oklopa, a demonstrira puno zamršenije koreografirani slapstick, čime dokazuje da se Chan smatra u jednakoj mjeri fizičkim komičarem kao i borilačkom akcijskom zvijezdom."[1]

Keith Henessey Brown je takođe hvalio film:

"Chan zna da publika, bila ona iz Hong Konga ili Hollywooda, ide gledati njegove filmove prvotno zbog spektakularnih akrobacija i akcijskih sekvenci, a Projekt A ne razočarava u tom smislu. Borilačke sekvence, od početnog okršaja između pripadnika obalne straže i milicije do klimaksa u kojem se Chan, Hung i Yuen Biao suočavaju sa vođom gusara Dickom Weijom, su izvrsno koreografisane, izvedene i pripremljene, a neke akrobacije [...] sigurno bi zaslužile počasno mjesto u kompilaciji Najvećih hitova Jackieja Chana."[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Chris Hicks (26.10. 1993). „Film review: Project A”. desertnews.com. 
  2. Keith Henessey Brown (18.7. 2002). „Project A”. eyeforfilm.co.uk. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]