Preskakanje ajkule

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Preskakanje ajkule ili preskakanje morskog psa (engleski: Jumping the shark) je izraz koji koriste televizijski kritičari, kao i fanovi popularnih televizijskih serija kako bi označili scenu, epizodu ili element zapleta neke popularne i kvalitetne TV-serije (sitcoma ili dramske serije) koja je ubačena kako bi joj se na umjetan, neuvjerljiv ili dramtaturški neopravdani način produžilo trajanje, najčešće bez uspjeha. Izraz također označava prekretnicu nakon koje i najzagriženijim fanovima postaje jasno da je njihova omiljena serija zastranila, odnosno da su njeni autori izgubili kreativnost te da joj slijedi prestanak snimanja.

Izraz svoje porijeklo vuče od scene u popularnom sitcomu Sretni dani premijerno emitiranoj 20.11. 1977. u kojoj se glavni junak Fonzie skija na vodi te doslovno preskače morskog psa koji mu se našao na putu.

Iako se ta scena često koristila kao metafora, ona je u širu upotrebu tek kada je TV-kritičar Jon Hein po njoj nazvao istoimenu web-stranicu www.jumptheshark.com posvećenu negativnim prekretnicama popularnih TV-serija.

Kasnije se izraz počeo koristiti i za djela u drugim medijima koje su postale žrtvom sličnog fenomena.

V. također[uredi | uredi kod]

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]