Preobraćenje

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Preobraćenje sv. Pavla, Caravaggiova slika koja prikazuje jedno od najpoznatijih religijskih konverzija u historiji.

Konverzija ili, preciznije, preobraćenje je izraz koji u društvenom kontekstu u najširem smislu označava dramatičnu i temeljitu promjenu svjetonazora nekog pojedinca, za koga se potom koristi izraz preobraćenik ili konvertit.

U svom užem smislu se pod time najčešće podrazumijeva religijska konverzija, odnosno prihvaćanje osnovnih načela i vjerovanja određene religijske denominacije. Motivi za takvu konverziju mogu biti različiti - od religijske inspiracije i prosvjetljenja preko praktičkih interesa (društvene povlastice, napredovanje u službi i sl.) pa sve do prisile. U praksi postoje brojne vrste religijskog preobraćenja - sekundarno preobraćenje (članovi porodice), samrtno preobraćenje, bračno preobraćenje i prisilno preobraćenje.

U 20. i 21. vijeku se izraz konverzija sve češće koristi i u političkom smislu, odnosno njime se opisuju pojedinci koji su određenu političku ideologiju zamijenili drugom. Izraz "konvertit" se u tom smislu najčešće koristi pežorativno, odnosno za ličnosti za koje se pretpostavlja da su to učinili iz neiskrenih i niskih pobuda.

V. također[uredi - уреди | uredi kôd]