Sjeverni Han

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je članak o državi Sjeverni Han u periodu Pet dinastija i Deset kraljevstava. Za raniju državu Sjeverni Han iz perioda Šesnaset kraljevstava v. Han Zhao.
北漢
Sjeverni Han
Carstvo
? [[Datoteka:|border|30px]]
951–979 [[Datoteka:|border|30px]] ?
Glavni grad Taiyuan
Jezik/ci kineski
Religija budizam, taoizam, konfucijanstvo, kineska narodna religija
Vlast monarhija
Kralj
 - 951-954 Car Shizu
 - 954-968 Car Ruizong
 - 968 Car Shaozhu
 - 968-979 Car Yingwudi
Historijska era Period Pet dinastija i Deset kraljevstava
 - uspostava 951
 - uništenje od strane dinastije Song 979
Valuta kineska gotovina, kineska kovanica, bakrene kovanice itd.

Kraljevstvo Sjeverni Han (pojednostavljeni kineski: 北汉tradicionalni kineski: 北漢pinyin: Běi Hàn) je bila država u sjevernoj Kini koja je postojala od 951. do 979. Teritorija joj je obuhvaćala današnju provinciju Shanxi, a sjedište bio Taiyuan; područje je u 10. vijeku predstavljalo glavno uporište Shatuo (Turaka), nomadskog naroda čiji su pripadnici osnovali tri od tzv. Pet dinastija koje su se izredale kao nominalni carevi Kine nakon propasti dinastije Tang. Kada je 951. posljednju od njih, dinastiju Kasniji Han svrgnula Han (kineska) dinastija Kasniji Zhou, tamošnji velmoža Liu Min se proglasio legitimnim nasljednikom svrgnute dinastije i stvorio nezavisno kraljevstvo. Njegova država je bila relativno malena, i svoj je opstanak dugovala čvrstom savezu sa sjevernim nomadima iz Kitanskog Carstva (dinastija Liao). Uz njihovu podršku se uspjela othrvati pokušajima Kasnijeg Zhoua da je osvoje. Kada je 960. dinastiju Kasniji Zhou smijenila dinastija Song, njen osnivač car Taizu je ispočetka Sjeverni Han ostavio na miru, orijentiravši se na pripajanje odmetnutih kraljevstava na jugu. Kada je taj proces dovršen, godine 979. je njegov brat i nasljednik car Taizong pokrenuo veliki pohod na Sjeverni Han. Iako je došla pomoć od Kitana, ona je razbijena i država Sjeverni Han je prisiljena na predaju. Aneksija Sjevernog Hana i pripajanje novoujedinjenoj Kini je događaj koji se u tradicionalnoj kineskoj histografiji uzima kao kraj perioda Pet dinastija i Deset kraljevstava.

Vladari[uredi | uredi kod]

Suvereni Kraljevstva Sjeveri Han 951-979
Hramska imena ( Miao Hao 廟號 ) Posthumna imena ( Shi Hao 諡號 ) Lična imena Periodi vladavine Imena era (Nian Hao 年號) i njihovi periodi
世祖 Shìzǔ 神武帝 Shénwǔdì 劉旻 Liú Mín 951-954 Qiányòu (乾祐) 951-954
睿宗 Ruìzōng 孝和帝 Xiàohédì 劉承鈞 Liú Chéngjūn 954-968 Qiányòu (乾祐) 954-957

Tiānhuì (天會) 957-968

少主 Shàozhǔ nije postojalo 劉繼恩 Liu Jì'ēn 968 nije postojalo
nije postojalo 英武帝 Yīngwǔdì 劉繼元 Liú Jìyuán 968-979 Guǎngyùn (廣運) 968-979

Literatura[uredi | uredi kod]