Džentrija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Džentrija (engleski gentry) je izraz koji se koristio za sitno plemstvo u feudalnoj Engleskoj od vremena Ratova ruža, odnosno za sloj koji je po svojim privilegijama i materijalnom bogatstvu bio iznad slobodnih seljaka, a ispod "pravih" plemića. Obično se od slobodnih seljaka razlikovao po tome što je mogao priuštiti da sam ne obrađuje zemlju na svojim imanjima, odnosno da umjesto toga koristi najamne nadničare.

Džentrija je bila sloj koji se najviše obogatio nestankom katoličkih samostana u Engleskoj za vrijeme Henryja VIII, te je zbog toga bio neprijateljski orijentiran prema monarsima za koje se sumnjalo da imaju katoličke simpatije, odnosno bio sklon puritanizmu i drugim ideologijama koje su se suprotstavljale apsolutnoj monarhiji i "božanskom pravu kraljeva". Džentrija je zbog toga imala važnu ulogu u engleskoj revoluciji.

Izraz džentrija je s vremenom dobio nova značenja, a u SAD je tako postao sinonim za zemljoposjedničku, trgovačku, a ponekad i industrijsku elitu, odnosno "otmjeno društvo" u manjim lokalnim zajednicama.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Burke's Landed Gentry (genealogy book), John Burke family et al., 1826, 1898, United Kingdom.


 Socijalna stratifikacija : Društvena klasa p  r  u 
Buržoazija Viša klasa Vladajuća klasa Plemstvo Bijeli okovratnik
Malograđanstvo Viša srednja klasa Kreativna klasa Džentrija Plavi okovratnik
Proletarijat Srednja klasa Radnička klasa Nouveau riche/Parvenu/Skorojevići Ružičasti ovratnik
Lumpenproletarijat Niža srednja klasa Niža klasa Klasa starog novca Zlatni okovratnik
Seljak/Kmet Robovska klasa Potlačena klasa Besklasnost