Termostat – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: Termostat je uredjaj kojim se regulise temperatura.Toje veoma koristan instrument i upotrebljava se u raznim uredjaima i aparatima koji nam cine zivot prijatnijim.Termostat,na primer,...
 
Nema sažetka izmjene
Red 1: Red 1:
Termostat je uredjaj kojim se regulise temperatura.Toje veoma koristan instrument i upotrebljava se u raznim uredjaima i aparatima koji nam cine zivot prijatnijim.Termostat,na primer,kontrolise zagrevanje kuca i industrijskih uredjaja.On,isto tako,regulise temperaturu u u tehnickim aparatima,kao sto su elektricni prekrivac,elektricna pegla,tosteri za pecenje hleba,masine za susenje rublja,peci,rerne i bojleri.Na kom principu radi termostat?Kao i termometar i termostat'oseca'promene temperature.Ali dok termometar samo pokazuje kolika je temperatura,termostat stavlja u pogon neki drugi uredjaj,kojim se odrzava zeljena temperatura.Prethodno se odabere zeljena temperatura i ceo uredjaj na kome postoji termostat automatski odrzava tu temperaturu.U termostatima se obicno upotrebljavaju trake od specijalno izradjenih legura metala.Takve trake se uvek savijaju u istoj meri zavisno od temperature.Savijanje metalnih traka izaziva prekid odnosno uspostavljanje elektricnog kontakta ili spoja,a elektricna struja koja protice kroz kolo pokrece odgovarajuci prekidac,odnosno obavlja predvidjenu funkciju.
'''Termostat''' je uređaj kojim se reguliše [[temperatura]]. To je veoma koristan instrument i upotrebljava se u raznim uređajima i aparatima koji nam čine život prijatnijim.
Termostat, na primer, kontroliše zagrevanje [[kuća]] i industrijskih uređaja. On, isto tako, reguliše temperaturu u tehničkim aparatima, kao što su električni prekrivač, električna pegla, tosteri za pečenje hleba, mašine za sušenje rublja, [[peć]]i, rerne i bojleri. Kao i [[termometar]] i termostat "oseća" promene temperature. Ali dok termometar samo pokazuje kolika je temperatura, termostat stavlja u pogon neki drugi uređaj, kojim se održava željena temperatura. Prethodno se odabere željena temperatura i ceo uredjaj na kome postoji termostat automatski održava tu temperaturu. U termostatima se obično upotrebljavaju trake od specijalno izrađenih legura metala. Takve trake se uvek savijaju u istoj meri zavisno od temperature. Savijanje metalnih traka izaziva prekid odnosno uspostavljanje električnog kontakta ili spoja, a električna struja koja protiče kroz kolo pokreće odgovarajući prekidač, odnosno obavlja predviđenu funkciju.

[[Kategorija:Strojarstvo]]

[[ar:منظم حراري]]
[[bs:Termo regulator]]
[[ca:termòstat]]
[[cs:Termostat]]
[[de:Temperaturregler]]
[[en:Thermostat]]
[[et:Termostaat]]
[[el:Θερμοστάτης]]
[[es:Termostato]]
[[fa:دماپا]]
[[fr:Thermostat]]
[[hi:ऊष्मातापी]]
[[hr:Termostat]]
[[io:Termostato]]
[[it:Termostato]]
[[lv:Termostats]]
[[nl:Thermostaat]]
[[ja:サーモスタット]]
[[no:Termostat]]
[[nn:Termostat]]
[[pl:Termostat]]
[[pt:Termostato]]
[[ru:Термостат]]
[[fi:Termostaatti]]
[[sv:Termostat]]
[[te:థర్మోస్టాట్]]
[[tr:Termostat]]
[[uk:Термостат]]
[[ur:حرسکون]]
[[zh:自動調溫器]]

Verzija na datum 29 juli 2011 u 23:55

Termostat je uređaj kojim se reguliše temperatura. To je veoma koristan instrument i upotrebljava se u raznim uređajima i aparatima koji nam čine život prijatnijim.

Termostat, na primer, kontroliše zagrevanje kuća i industrijskih uređaja. On, isto tako, reguliše temperaturu u tehničkim aparatima, kao što su električni prekrivač, električna pegla, tosteri za pečenje hleba, mašine za sušenje rublja, peći, rerne i bojleri. Kao i termometar i termostat "oseća" promene temperature. Ali dok termometar samo pokazuje kolika je temperatura, termostat stavlja u pogon neki drugi uređaj, kojim se održava željena temperatura. Prethodno se odabere željena temperatura i ceo uredjaj na kome postoji termostat automatski održava tu temperaturu. U termostatima se obično upotrebljavaju trake od specijalno izrađenih legura metala. Takve trake se uvek savijaju u istoj meri zavisno od temperature. Savijanje metalnih traka izaziva prekid odnosno uspostavljanje električnog kontakta ili spoja, a električna struja koja protiče kroz kolo pokreće odgovarajući prekidač, odnosno obavlja predviđenu funkciju.