Srednji paleolit – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: it:Paleolitico medio
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: fa:میان‌سنگی; kozmetičke promjene
Red 1: Red 1:
'''Srednji paleolit''' (ili '''Srednji paleolitik''') je drugi po redu period [[paleolit]]a ili Starijeg [[Kameno doba|kamenog doba]] koje se odnosi na [[Evropa|Evropu]], [[Afrika|Afriku]] i [[Azija|Aziju]]. Uopćeno se smješta u okvir od prije 300.000 do prije 30.000 godina. Postoje značajne razlike u datiranju s obzirom na različite regije. Slijedio ga je period [[Gornji paleolit|gornjeg paleolita]].
'''Srednji paleolit''' (ili '''Srednji paleolitik''') je drugi po redu period [[paleolit]]a ili Starijeg [[Kameno doba|kamenog doba]] koje se odnosi na [[Evropa|Evropu]], [[Afrika|Afriku]] i [[Azija|Aziju]]. Uopćeno se smješta u okvir od prije 300.000 do prije 30.000 godina. Postoje značajne razlike u datiranju s obzirom na različite regije. Slijedio ga je period [[Gornji paleolit|gornjeg paleolita]].


==Karakteristike==
== Karakteristike ==
*U to doba je živio ''[[Homo neanderthalensis]]'' (300.000 – 30.000 godina). Ti [[Hominidae|hominid]]i su imali povećanu kontrolu nad svojom okolinom, a kasnije su svjedočili pojavu [[moderni ljudi|modernih ljudi]] u doba od oko prije 100.000 godina.
* U to doba je živio ''[[Homo neanderthalensis]]'' (300.000 – 30.000 godina). Ti [[Hominidae|hominidi]] su imali povećanu kontrolu nad svojom okolinom, a kasnije su svjedočili pojavu [[moderni ljudi|modernih ljudi]] u doba od oko prije 100.000 godina.


*Zabliježen je razvoj novih, sofisticiranih tehnika izrade [[kameno oruđe|kamenog oruđa]] poznatih kao [[tehnika pripremljene jezgre]] koja je omogućila stvaranje kvalitetnijih [[čehotina]]. Neke od njih su se kasnije nasađivale na unaprijed pripremljene drvene drške kako bi tvorile kvaliteniji alat. Standardna drvena koplja s naoštrenim vrhom su još uvijek bila raširena u srednjem kamenom dobu.
* Zabliježen je razvoj novih, sofisticiranih tehnika izrade [[kameno oruđe|kamenog oruđa]] poznatih kao [[tehnika pripremljene jezgre]] koja je omogućila stvaranje kvalitetnijih [[čehotina]]. Neke od njih su se kasnije nasađivale na unaprijed pripremljene drvene drške kako bi tvorile kvaliteniji alat. Standardna drvena koplja s naoštrenim vrhom su još uvijek bila raširena u srednjem kamenom dobu.


*Lov je predstavljao glavni izvor hrane, ali su također počeli iskorištavati školjke i rakove, te su možda dimili i sušili meso kako bi ga kasnije jeli. To je zahtijevalo umijeće upravljanja vatrom, a neka nalazišta ukazuju da se biljnim resursima upravljalo kroz selektivno spaljivanje određenih oblasti.
* Lov je predstavljao glavni izvor hrane, ali su također počeli iskorištavati školjke i rakove, te su možda dimili i sušili meso kako bi ga kasnije jeli. To je zahtijevalo umijeće upravljanja vatrom, a neka nalazišta ukazuju da se biljnim resursima upravljalo kroz selektivno spaljivanje određenih oblasti.


*Umjetnost se prvi put razvila uz korištenje [[oker]]a za bojanje tijela te pojavu ranog [[pećinsko slikarstvo|pećinskog slikarstva]]. Također postoje dokazi o namjernom [[pokop]]u mrtvih koji indicira odrđenu vrstu vjerskog ili ritualnog ponašanja.
* Umjetnost se prvi put razvila uz korištenje [[oker]]a za bojanje tijela te pojavu ranog [[pećinsko slikarstvo|pećinskog slikarstva]]. Također postoje dokazi o namjernom [[pokop]]u mrtvih koji indicira odrđenu vrstu vjerskog ili ritualnog ponašanja.


*Filogenetsko razdvajanje [[moderni ljudi|modernih ljudi]] datira iz ovog perioda , s time da se [[Mitohondrijska Eva]] smješta u doba od oko prije 150.000 godina , a [[Y-kromosomski Adam]] u doba od oko prije 90.000 godina; v. [[hipoteza o jedinstvenom porijeklu]].
* Filogenetsko razdvajanje [[moderni ljudi|modernih ljudi]] datira iz ovog perioda , s time da se [[Mitohondrijska Eva]] smješta u doba od oko prije 150.000 godina , a [[Y-kromosomski Adam]] u doba od oko prije 90.000 godina; v. [[hipoteza o jedinstvenom porijeklu]].


==Pećinska nalazišta srednjeg paleolita==
== Pećinska nalazišta srednjeg paleolita ==
*[[Le Moustier]], Francuska - ''v. također'' [[Mousterian]]
* [[Le Moustier]], Francuska - ''v. također'' [[Mousterian]]
*[[La Quina]], Francuska
* [[La Quina]], Francuska
*[[Neanderthal]], Njemačka
* [[Neanderthal]], Njemačka
*[[Goyet]], Belgija
* [[Goyet]], Belgija
*[[Spy (Belgija)|Spy]], Belgija
* [[Spy (Belgija)|Spy]], Belgija


==Otvorena nalazišta srednjeg paleolita ==
== Otvorena nalazišta srednjeg paleolita ==
*[[Rheindahlen]], Njemačka
* [[Rheindahlen]], Njemačka
*[[Maastricht-Belvédère]], Nizozemska
* [[Maastricht-Belvédère]], Nizozemska
*[[Veldwezelt-Hezerwater]], Belgija
* [[Veldwezelt-Hezerwater]], Belgija


==Vanjski linkovi==
== Vanjski linkovi ==
* [http://www.geocities.com/patrickbringmans/veldwezelt-hezerwater.html Veldwezelt-Hezerwater]
* [http://www.geocities.com/patrickbringmans/veldwezelt-hezerwater.html Veldwezelt-Hezerwater]


==Literatura==
== Literatura ==
{{stub}}


[[Category:Pleistocen]]
[[Kategorija:Pleistocen]]
[[Category:Kameno doba]]
[[Kategorija:Kameno doba]]

{{stub}}


[[ca:Paleolític mitjà]]
[[ca:Paleolític mitjà]]
Red 41: Red 40:
[[et:Keskmine paleoliitikum]]
[[et:Keskmine paleoliitikum]]
[[eu:Erdi Paleolito]]
[[eu:Erdi Paleolito]]
[[fa:میان‌سنگی]]
[[fi:Keskipaleoliittinen kausi]]
[[fi:Keskipaleoliittinen kausi]]
[[fr:Paléolithique moyen]]
[[fr:Paléolithique moyen]]

Verzija na datum 13 septembar 2010 u 21:08

Srednji paleolit (ili Srednji paleolitik) je drugi po redu period paleolita ili Starijeg kamenog doba koje se odnosi na Evropu, Afriku i Aziju. Uopćeno se smješta u okvir od prije 300.000 do prije 30.000 godina. Postoje značajne razlike u datiranju s obzirom na različite regije. Slijedio ga je period gornjeg paleolita.

Karakteristike

  • Zabliježen je razvoj novih, sofisticiranih tehnika izrade kamenog oruđa poznatih kao tehnika pripremljene jezgre koja je omogućila stvaranje kvalitetnijih čehotina. Neke od njih su se kasnije nasađivale na unaprijed pripremljene drvene drške kako bi tvorile kvaliteniji alat. Standardna drvena koplja s naoštrenim vrhom su još uvijek bila raširena u srednjem kamenom dobu.
  • Lov je predstavljao glavni izvor hrane, ali su također počeli iskorištavati školjke i rakove, te su možda dimili i sušili meso kako bi ga kasnije jeli. To je zahtijevalo umijeće upravljanja vatrom, a neka nalazišta ukazuju da se biljnim resursima upravljalo kroz selektivno spaljivanje određenih oblasti.
  • Umjetnost se prvi put razvila uz korištenje okera za bojanje tijela te pojavu ranog pećinskog slikarstva. Također postoje dokazi o namjernom pokopu mrtvih koji indicira odrđenu vrstu vjerskog ili ritualnog ponašanja.

Pećinska nalazišta srednjeg paleolita

Otvorena nalazišta srednjeg paleolita

Vanjski linkovi

Literatura