Progresivni metal – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 1 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q484344 na Wikidati
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 3: Red 3:
| boja = #BB0022
| boja = #BB0022
| boja_pozadine = white
| boja_pozadine = white
| stilski_začetak = [[progresivni rock]]<br> [[heavy metal]]
| stilski_začetak = [[progresivni rock]]<br /> [[heavy metal]]
| kulturni_začetak = druga polovica osamdestih<br>[[SAD]]<br>[[Velika Britanija]]
| kulturni_začetak = druga polovica osamdestih<br />[[SAD]]<br />[[Velika Britanija]]
| glazbala = [[pjevanje|vokal]] - [[električna gitara]] - [[bas gitara]] - [[bubnjevi]]
| glazbala = [[pjevanje|vokal]] - [[električna gitara]] - [[bas gitara]] - [[bubnjevi]]
| popularnost =
| popularnost =
Red 16: Red 16:


== Povijest ==
== Povijest ==
Korijeni progresivnog metala se mogu naći u glazbenim rock skupinama kasnih šezdesetih do sredine sedamdesetih godina poput sastava [[Yes]], [[Pink Floyd]], [[Jethro Tull]], [[King Crimson]], [[Genesis (sastav)|Genesis]], rani [[Queen]] i [[Rush]]. Glazbene skupine, poput sastava [[Rainbow]], imale su mnoge osobine progresivnog metala. Međutim, progresivni metal nije se razvio kao poseban glazbeni stil, sve do sredine osamdesetih. Žanr počinje nastajati u drugoj polovici [[1980-ih]] u SAD-u. Očituje se u glazbenom istraživanju američkih skupina<ref name=progarchives>[http://www.progarchives.com/subgenre.asp?style=19 progarchives.com] preuzeto 11. srpnja 2010. Kao autor teksta naveden je MikeEnRegalia</ref> [[Fates Warning]], [[Queensrÿche]] i [[Dream Theater]], koji uzimaju elemente progresivnog rocka – u prvom redu instrumentalizaciju i kompozicijsku strukturu pjesama - i spajaju ih sa glazbenim stilom skupina engleskog "Novog vala britanskog heavy metala", te sa žestokim stilom [[Metallica|Metallice]] i [[Megadeth|Megadetha]].
Korijeni progresivnog metala se mogu naći u glazbenim rock skupinama kasnih šezdesetih do sredine sedamdesetih godina poput sastava [[Yes]], [[Pink Floyd]], [[Jethro Tull]], [[King Crimson]], [[Genesis (sastav)|Genesis]], rani [[Queen]] i [[Rush]]. Glazbene skupine, poput sastava [[Rainbow]], imale su mnoge osobine progresivnog metala. Međutim, progresivni metal nije se razvio kao poseban glazbeni stil, sve do sredine osamdesetih. Žanr počinje nastajati u drugoj polovici [[1980-ih]] u SAD-u. Očituje se u glazbenom istraživanju američkih skupina<ref name=progarchives>[http://www.progarchives.com/subgenre.asp?style=19 progarchives.com] preuzeto 11. srpnja 2010. Kao autor teksta naveden je MikeEnRegalia</ref> [[Fates Warning]], [[Queensrÿche]] i [[Dream Theater]], koji uzimaju elemente progresivnog rocka – u prvom redu instrumentalizaciju i kompozicijsku strukturu pjesama - i spajaju ih sa glazbenim stilom skupina engleskog "Novog vala britanskog heavy metala", te sa žestokim stilom [[Metallica|Metallice]] i [[Megadeth]]a.


Navedeni sastavi, začetnici stila, u žanrovskom smislu bliski su stilu iz kojeg se razvio i američki power metal. I u glazbenom smislu [[power metal]] i progresivni metal dosta su slični;<ref name=progarchives></ref> te je razlikovanje kod nekih albuma i sastava u tom smislu otežano. Oba podžanra se služe melodičnim elementima, s naglaskom na instrumentalnu virtuoznost.
Navedeni sastavi, začetnici stila, u žanrovskom smislu bliski su stilu iz kojeg se razvio i američki power metal. I u glazbenom smislu [[power metal]] i progresivni metal dosta su slični;<ref name=progarchives/> te je razlikovanje kod nekih albuma i sastava u tom smislu otežano. Oba podžanra se služe melodičnim elementima, s naglaskom na instrumentalnu virtuoznost.


Progressive metal dolazi najviše dolazi do izražaja početkom [[1990-ih|devedesetih]], osobito u djelovanju sastava Dream Theater,<ref name=progarchives></ref> koji je najpoznatiji predstavnik žanra.
Progressive metal dolazi najviše dolazi do izražaja početkom [[1990-ih|devedesetih]], osobito u djelovanju sastava Dream Theater,<ref name=progarchives/> koji je najpoznatiji predstavnik žanra.
Elemente progressive metala može se pronaći u glazbi mnogih ostalih metal skupina, raznih podvrsta metala. Kao primjer stapanja žanrova je švedska skupina [[Opeth]], koja je žanrovski usmjerena na [[doom metal|doom]]/[[death metal|death]] stil sa izraženim elementima progresivnog metala.
Elemente progressive metala može se pronaći u glazbi mnogih ostalih metal skupina, raznih podvrsta metala. Kao primjer stapanja žanrova je švedska skupina [[Opeth]], koja je žanrovski usmjerena na [[doom metal|doom]]/[[death metal|death]] stil sa izraženim elementima progresivnog metala.


Red 33: Red 33:


== Literatura ==
== Literatura ==
*''Pojmovnik popularne glazbe'', Zlatko Gall, Šareni dućan Koprivnica, 2001. ISBN 953-6683-09-1
* ''Pojmovnik popularne glazbe'', Zlatko Gall, Šareni dućan Koprivnica, 2001. ISBN 953-6683-09-1
* ''Encyclopedia of Heavy Metal'', Daniel Bukszpan, Barnes & Noble Publishing, Inc. NY, 2003. ISBN 0-7607-4218-9
* ''Encyclopedia of Heavy Metal'', Daniel Bukszpan, Barnes & Noble Publishing, Inc. NY, 2003. ISBN 0-7607-4218-9


== Izvori ==
== Izvori ==
Red 40: Red 40:


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==
*[http://progmetalempire.netfirms.com/HRVATSKI_PME_PRVI_HR_PRG-METAL/DEFINICIJA/definicija.html Progmetalempire.com] Hrvatski portal o progresivnom metalu
* [http://progmetalempire.netfirms.com/HRVATSKI_PME_PRVI_HR_PRG-METAL/DEFINICIJA/definicija.html Progmetalempire.com] Hrvatski portal o progresivnom metalu


{{heavy metal}}
{{heavy metal}}


[[Kategorija:Podvrste heavy metala‎]]
[[Kategorija:Podvrste heavy metala]]
[[Kategorija:Progresivni metal| ]]
[[Kategorija:Progresivni metal| ]]

Verzija na datum 24 juni 2014 u 14:44

Progresivni metal ili progressive metal podvrsta je heavy metala. Ova glazbena podvrsta je ogranak izvornog heavy metala, nastala pod utjecajem progresivnog rocka. Osobine ovog podžanra su duge instrumentalne dionice, poliritmičnost i slojevita struktura skladbe.

Povijest

Korijeni progresivnog metala se mogu naći u glazbenim rock skupinama kasnih šezdesetih do sredine sedamdesetih godina poput sastava Yes, Pink Floyd, Jethro Tull, King Crimson, Genesis, rani Queen i Rush. Glazbene skupine, poput sastava Rainbow, imale su mnoge osobine progresivnog metala. Međutim, progresivni metal nije se razvio kao poseban glazbeni stil, sve do sredine osamdesetih. Žanr počinje nastajati u drugoj polovici 1980-ih u SAD-u. Očituje se u glazbenom istraživanju američkih skupina[1] Fates Warning, Queensrÿche i Dream Theater, koji uzimaju elemente progresivnog rocka – u prvom redu instrumentalizaciju i kompozicijsku strukturu pjesama - i spajaju ih sa glazbenim stilom skupina engleskog "Novog vala britanskog heavy metala", te sa žestokim stilom Metallice i Megadetha.

Navedeni sastavi, začetnici stila, u žanrovskom smislu bliski su stilu iz kojeg se razvio i američki power metal. I u glazbenom smislu power metal i progresivni metal dosta su slični;[1] te je razlikovanje kod nekih albuma i sastava u tom smislu otežano. Oba podžanra se služe melodičnim elementima, s naglaskom na instrumentalnu virtuoznost.

Progressive metal dolazi najviše dolazi do izražaja početkom devedesetih, osobito u djelovanju sastava Dream Theater,[1] koji je najpoznatiji predstavnik žanra. Elemente progressive metala može se pronaći u glazbi mnogih ostalih metal skupina, raznih podvrsta metala. Kao primjer stapanja žanrova je švedska skupina Opeth, koja je žanrovski usmjerena na doom/death stil sa izraženim elementima progresivnog metala.

Gitarske duge solo dionice i izmjene ritma u svakoj skladbi, svojstvene su mnogim glazbenicima koji izvode složeniji i svirački zahtjevniji metal. Ipak, sastavi koji su stilski oprijedjeljeni prema progresivnom metalu, posebnu pozornost i osobit značaj pridaju složenim istančanim instrumentalnim dionicama.

Najznačajniji albumi

Literatura

  • Pojmovnik popularne glazbe, Zlatko Gall, Šareni dućan Koprivnica, 2001. ISBN 953-6683-09-1
  • Encyclopedia of Heavy Metal, Daniel Bukszpan, Barnes & Noble Publishing, Inc. NY, 2003. ISBN 0-7607-4218-9

Izvori

  1. 1,0 1,1 1,2 progarchives.com preuzeto 11. srpnja 2010. Kao autor teksta naveden je MikeEnRegalia

Vanjske poveznice