Centriola – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m održavanje
Darkicebot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: simple:Centriole
Red 46: Red 46:
[[ro:Centriol]]
[[ro:Centriol]]
[[ru:Центриоль]]
[[ru:Центриоль]]
[[simple:Centriole]]
[[sk:Centriola]]
[[sk:Centriola]]
[[sr:Центриола]]
[[sr:Центриола]]

Verzija na datum 15 januar 2010 u 11:10

Struktura ćelije (centriola označena brojem 13)

Centriole u biologiji označavaju valjkaste mikrotubularne strukture koje se mogu pronaći u mnogim životinjskim ćelijama i algama iako one nisu uobicajene u biljnoj ćeliji. Zidovi svake centriole se obično sastoje od 9 tripleta mikrotubula, iako ima izuzetaka (npr. kod embrija Drosophile(vrsta muhe) koji imaju 9 dubleta ili spremalnih stanica i ranih embrija Caenorhabditis elegane (vrsta gliste) koji imaju 9 singleta). Par centriola međusobno povezanih i uređenih pod određenim uglom, su konstituenti strukture zvane centrosom. -centriole su strukturalno suplji cilindar dijametra 150 nm i 300-500 nm dužine

Centrioli uvijek dolaze u paru organizirani pod pravim uglom naspram jedan drugog. Svaki cilindar u nizu se sastoji od protein sa kompleksnim proteinom tubulinom kao najvaznijim.

Najvažnija funkcija centriola jeste ona u ćelijskim diobama. Više centriola obrazuju pericentriolarni materijal (PCM) koji igra vaznu ulogu u stvaranju diobenog vretena. Funkcija diobenog vretena je usko povezana sa hromosomima i njihovom kretanju u ćelijskoj diobi. Neke životinjske ćelije su sposobne da vrše podjelu hromosoma bez centriola npr. u ženskoj mejozi. Centriole igraju ulogu u procesu mitoze i muskoj mejozi. Tokom ćelijske diobe (S faza) centriole se dupliciraju i kreću ka suprotnim polovima, tako da postoji jedan par za svaku kcerku celiju.

U replikaciji , svaki novi parni set centriola se sastoji od: orginalne centriole, plus novonastala centriola. Ako centriole sluze u formiranju motiletnih organela, flagele i cilie,onda dvije starije centriole, majke centriole, postaju bazalno tjelo koje je srz th organela.

1996. Dr. Stuart Black sa Universety of Chester je otkrio, u dugoročnom proučavanje da djeca koja pate od patuljastog rasta pate od manjka procesa mitotickih dioba celije, što ima utjecaj na njihovu sposobnost da se oporavljaju jednako brzo kao i kod uzorka ćelija uzetih od onih normalnog rasta. Vjeruje se da je ovo otkriće vazno jer dokazuje da su njihove centriole imale velike poteškoće u otpocinjanju procesa mitoze uslijed nedostatka trećeg vretena koje se sastojalao od dvije mikrotubule, umjesto tri.