Čebinčeva afera – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
BokicaK (razgovor | doprinos)
Nova stranica: '''Čebinčeva afera''' je bio sudski proces sa kraja 1894. protiv vođa Narodne radikalne stranke Ranka Tajsića, Aca Stanojević…
(nema razlike)

Verzija na datum 10 mart 2018 u 11:18

Čebinčeva afera je bio sudski proces sa kraja 1894. protiv vođa Narodne radikalne stranke Ranka Tajsića, Ace Stanojevića, Alekse Žujovića i Koste Taušanovića da pripremaju navodnu zaveru protiv kralja Aleksandra Obrenovića i da na presto Srbije dovedu dinastiju Karađorđević. Afera je dobila ime po prvooptuženom Mihailu Čebincu, kraljevački trgovac i kamenorezac, koji je održavao veze sa knezom Petrom Karađorđevićem i koji je po sudu priznao svoju krivicu i optužio radikale da pripremaju nasilnu smenu dinastije. Ostali okrivljeni nisu priznavali krivicu i optuživali su Čebinca da je on provokator.

Uhapšene radikalske vođe su osuđene na kaznu od jednu do tri godine tamnice, ali su posle šest meseci amnestirani od nove naprednjačke vlade Stojana Novakovića jer je javno mišljenje verovalo da je ceo proces bio montiran.

Literatura

  • Radenić, Andrija (1973). Progoni političkih protivnika u režimu Aleksandra Obrenovića 1893–1903. Istorijski arhiv Beograda. 

Šablon:Klica-istorija Srbije