Crtež: Razlika između izmjena

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Obrisano 8 bajtova ,  prije 5 godina
m
Уклањање сувишних унутрашњих веза
Nema sažetka izmjene
m (Уклањање сувишних унутрашњих веза)
'''Crtež''' je način izražavanja koji je stariji od pisma, i on je grafički prikaz nekog oblika, nekog predmeta ili pojave urađen pomoću grafičkih sredstava - linije, mrlje, tačke.
 
Kombinovanjem svih tih grafičkih elemenata - spajanjem linija, crtica, mrlja i njihovim međusobnim kontrastom dobija se čista linearnost, a volumenost - plastičnost, trodimezionalnost, ako se tim elementima doda i efekat senke i svetla, crnog i belog. Voluminoznost se postiže i upotrebom gumice za brisanje, sa kojom se može ublažiti punoća linije. Ova tehnika se upotrebljava kada je u pitanju crtanje grafitnim [[olovka]]ma ili [[olovka]]maolovkama u boji.
 
Kod drugih [[Crtačke tehnike|crtačkih tehnika]] je moguće grebanjem ili kombinovanjem različitih sredstava ([[tuš]], [[ugljen]]...) dobiti slične efekte. Podloge ([[papir]], [[drvo]], [[kamen]], [[platno]], [[staklo]]...), kao i crtački alati ([[grafit]], [[sepia]], [[tuš]], [[četka]], pero, [[pastel]]...) mogu biti veoma različiti, a jedina sličnost im je - crtački elementi:
* '''''Linija, mrlja, tačka''''' - pa na bilo čemo ili bilo čime se oni izveli
 
37.793

izmjene

Navigacijski meni