Razlike između izmjena na stranici "Simon Templar"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 1.658 bajtova ,  prije 11 godina
 
==Pregled==
Simon Templar je [[lopov]] poznat po nadimku "[[Svetac]]". Dobio ga je zbog svojih inicijala ST, koji su slični "[[St.]]", što je [[engleski jezik|engleska]] skraćenica za "Sveti"; ali isto tako i zbog toga što se njegova herojska djela bitno razlikuju od njegove mračne reputacije. Templar koristi razne aliase, često s incijalima S.T. kao što su "Sebastian Tombs" ili "Sugarman Treacle". Templar posjeduje dječački humor te često pravi dosjetljive primjedbe, ostavljajući iza svojih djela svojevrsnu "[[vizitkarta|vizitkartu]]" - prikaz čovjeka s oreolom - a što je kasnije postao logo koji su koristili i knjige i znamenita TV-serija iz 1960-ih.
 
Porijeklo Simona Templara nije navedeno u knjigama, ali se sugerira da je on svoju karijeru počeo kao [[kriminal]]ac te tako stekao mnoge vještine - prvenstveno vezane uz [[provala|provalništvo]] - koje je koristio u svojim kasnijim pustolovinama. S vremenom je Templar stekao svojevrsnu savjest te su žrtve njegovih kriminalnih pothvata postale isključivo ličnosti koje po njegovom mišljenju to zaslužuju - korumpirani političari, ratni huškači, gangsteri i sl. Templar je za sebe zadržavao samo desetinu plijena stečenog u svojim kriminalnim pothvatima, a ostatak je davao u dobrotvorne svrhe, dijelio kolegama i suradnicima ili čak vraćao vlasnicima ako bi zaključio da su naučili lekciju. Templar je također imao i mračnu stranu - nije se ustručavao koristiti nasilje, a kada su u pitanju bili posebno opaki zlikovci, nimalo se nije ustručavao ubijati ih iz predumišljaja.
 
1920-ih i 1930-ih, kada se odigravala radnja originalnih romana, Templar se iz svog londonskog stana borio protiv evropskih trgovaca oružjem, krijumčara droge i bijelog roblja. Tada je imao i suradnicu [[Patricia Holm|Patriciu Holm]], pustolovku s kojom je imao za tadašnje vrijeme neuobičajenu [[otvorena veza|otvorenu ljubavnu vezu]]. Glavni protivnik, ali i povremeni saveznik, mu je bio [[Claude Eustale Teal]], inspektor [[Scotland Yard]]a. S izbijanjem [[drugi svjetski rat|drugog svjetskog rata]] Templar je počeo svoje vještine koristiti kao [[tajni agent]] za [[SAD|američku]] i druge [[Saveznici u drugom svjetskom ratu|savezničke]] vlade. Nakon završetka rata Templar je počeo napuštati London kako bi postao međunarodni pustolov.
 
==Eksterni linkovi==

Navigacijski meni