Razlike između izmjena na stranici "Tesla (jedinica)"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Obrisano 20 bajtova ,  prije 5 godina
m/м (Vraćene izmjene 212.200.65.111 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika 69.114.90.86)
'''Tesla''' (simbol '''T''') je izvedena jedinica [[SI|SI sistema]] za jačinu [[ magnetno polje| magnetnog polja]].
 
== MjernaMerna jedinica Tesla ==
 
Sa razvojem nauke javila se potreba da se uvedu mjernemerne veličine za kvantitativno označavanje prirodnih pojava . Tokom raznih perioda različiti naučnici su koristili različite jedinice za označavanje iste veličine , što je dovelo do praktičnih problema pri razmjenirazmeni informacija i međusobnom pretvaranju raznih mjernihmernih jedinica . Sve to je doprinijelodoprinelo potrebi da se uvede jedinstveni sistem mjernih jedinica i etalona po kojima će se upravljati .
[[SI|SI sistem]] jedinica (Système International d'Unités), koji danas koristimo, usvojen je 1960. godine na XI Generalnoj Konferenciji za Tegove i MjereMere, koja je okupila 34 države potpisnice Metarske Konvencije.
Postoji sedam osnovnih Si jedinica , od kojih se dalje mogu izvoditi ostale tj. složene jedinice .
* Kelvin , K - jedinica za termodinamičku temeperaturu .
* Mol , mol - jedinica za količinu supstance .
* Kandela Luks, cd lx- jedinica za jačinu svjetlosti .
 
== Jedinica za magnetnu indukciju ==
<math>T = \frac{\mbox{V} \cdot \mbox{s} }{\mbox{m}^{2}} = \frac{\mbox{Wb}}{\mbox{m}^{2}}</math>
 
Prema definiciji datoj u Međunarodnom elektrotehničkom rječnikurečniku (izraz 05-25-035) do magnetske indukcije se dođe na osnovu sile <math>F\,</math> kojoj je izložen provodnik dužine <math>l\,</math>, kroz koji teče struja <math>I\,</math> u magnetnom polju <math>B\,</math>. Ova definicija vodi izražavanju jedinice indukcije u Đorđijevom sistemu sa
 
<math>T = \frac{\mbox{N}}{\mbox{A} \cdot \mbox{m} }</math>
<math>T = \frac{\mbox{kg}}{\mbox{s}^{2} \cdot \mbox{A} }</math>
 
što se izuzetno rijetkoretko koristi .
 
Magnetna indkcija se definiše kao broj linija magnetnog polja po jedinici površine . Svojstvo magneta da mijenjajumenjaju okolinu u kojoj se nalaze je nazvano magnetno polje . Dogovoreno je da se magnetno polje predstavlja linijama koje imaju smjersmer od sjevernogsevernog ka južnom polu magneta. Što je magnetno polje jače linije polja su gušće. Jedinica za jačinu magnetnog polja je Veber [Wb].
Na primjerprimer ako se magneta koji je postavljen na vodoravnu površinu raspu sitni komadici metala , a zatim izazovu blage vibracije površine na kojoj se nalatinalazi magnet . Komadići metala će se postaviti u pravcu linija magnetnog polja i vizuelno predstaviti magnetno polje magneta .
 
U uobičajnom primjenamaprimenama u tehnici koriste se jačine magnetne indukcije do 3-4 T. Najveća ikada ostvarena magnetna indukcija na Zemlji proizvedena je kontrolisanom eksplozijom u gradu Sarov u Rusiji. Tada je ostvarena magnetna indukcija intenziteta 2800 T. Ove jačina magnetne indukcije su jako male kada se uporede sa jačinama magnetne idukcije koje postoje u svemiru. Pulsar stvara magnetnu indukciju od deset milijardi T, dok neutronska zvezda stvara magnetnu indukciju od deset bilionamilijardi T.
Osim Tesle , i drugi naučnici su dobili jedinicu mjeremere u njihovu čast , kao što su Amper , Hertz , Ohm , Volt , Kelvin itd.
 
Anonimni korisnik

Navigacijski meni