Altruizam – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: Brisanje šablona: Link GA.
Xendzi (razgovor | doprinos)
m Izmenila malu štamparsku grešku
Red 5: Red 5:


== Terminologija ==
== Terminologija ==
Termin altruizam sačinio je [[Ogist Kont]] oko [[1830]]. Godine. [[Antonim|Protivan]] pojam je [[egoizam]]. Osoba koja se ponaša u duhu altruizma naziva se '''altruist(a)''', a žena altruistica odn. altruistkinja.
Termin altruizam sačinio je [[Ogist Kont]] oko [[1830]]. godine. [[Antonim|Protivan]] pojam je [[egoizam]]. Osoba koja se ponaša u duhu altruizma naziva se '''altruist(a)''', a žena altruistica odn. altruistkinja.


== Reference ==
== Reference ==

Verzija na datum 15 august 2015 u 16:11

Altruizam (Albert Anker; 1831–1910)

Altruizam (lat. alter - drugi) nesebična je briga za dobrobit drugih ljudi. Termin označava životni stav koji uključuje nesebičnost, naklonost, ljubav prema drugome i spremnost da mu se pomogne, po cijenu lične štete i žrtve, bez ikakve naknade ili spoljašnje nagrade[1].

Altruizam je ono ponašanje koje se obično opisuje kao "nesebično" jer su interesi drugih stavljeni iznad vlastitih interesa. Altruistični postupci su svjesni postupci i sadrže namjeru da se nekome pomogne i zahtijevaju određeno žrtvovanje i odricanje. Stoga bi, prema takvom određenju, alutrističko ponašanje bilo jedna vrsta prosocijalnog ponašanja.

Terminologija

Termin altruizam sačinio je Ogist Kont oko 1830. godine. Protivan pojam je egoizam. Osoba koja se ponaša u duhu altruizma naziva se altruist(a), a žena altruistica odn. altruistkinja.

Reference

  1. Ivan Vidanović, Rečnik socijalnog rada