Mladen Markač – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 12: Red 12:
[[Category:Rat u Hrvatskoj]]
[[Category:Rat u Hrvatskoj]]
[[Category:Policajci]]
[[Category:Policajci]]

[[sr:Младен Маркач]]

Verzija na datum 16 mart 2008 u 01:03

Mladen Markač je bivši komandant specijalnih policijskih jedinica MUP-a Republike Hrvatske za vrijeme rata.

Karijeru je započeo u miliciji SRH te je sudjelovao u hrvatskom kontingentu Saveznog odreda milicije na Kosovu 1980-ih. Nakon prvih demokratskih izbora 1990. stavio se na raspolaganju nacionalističkoj vladi Franje Tuđmana i sudjelovao u stvaranju specijalnih policijskih jedinica, od kojih će mnoge kasnije postati srž Hrvatske vojske. Kao policijski komandant sudjelovao je u mnogim operacijama rata, uključujući i Operaciju Oluja.

Zbog sumnje da su jedinice pod njegovom komandom počinile ratne zločine tokom Oluje, Haški sud ga je, zajedno s generalom Antom Gotovinom i Ivanom Čermakom podigao optužnicu. Dok je Gotovina pobjegao, Markač i Čermak su se stavili na raspolaganje sudu te im je odobrena obrana sa slobode, odnosno boravak u kućnom pritvoru do početka suđenja.

Međutim, 22.12. 2007. Markač je na Bilogori sudjelovao u božićnom lovu, a fotografije s tog lova su par dana kasnije došle u medije. S obzirom da su time prekršeni uvjeti kućnog pritvora, Markač je uhapšen i sproveden u haški zatvor. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Kirin, koji se s njim bio slikao, je zbog toga bio prisiljen podnijeti ostavku.