Vazduh – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Nema sažetka izmjene
Red 1: Red 1:
'''Vazduh''' ili '''zrak''' je smeša gasova od kojih su neki u vrlo promenljivom sastavu: [[dušik|azota]] ima 78,08%, [[kiseonik]]a 20,95%, [[argon]]a 0,93% i u vrlo malim količinama [[kripton]]a, [[ksenon]]a, [[helij]]uma, [[neon]]a i drugih. U promenljivim količinama u vazduhu može biti [[voda|vodene]] pare, [[ozon]]a, [[ugljen-dioksid|ugljen dioksida]], [[radon]]a i drugih. Sastav vazduha varira na različitim visinama. Pri većoj visini smanjuje se sadržaj kiseonika, a povećava se sadržaj vodonika.
'''Vazduh''' je smeša gasova od kojih su neki u vrlo promenljivom sastavu: [[dušik|azota]] ima 78,08%, [[kiseonik]]a 20,95%, [[argon]]a 0,93% i u vrlo malim količinama [[kripton]]a, [[ksenon]]a, [[helij]]uma, [[neon]]a i drugih. U promenljivim količinama u vazduhu može biti [[voda|vodene]] pare, [[ozon]]a, [[ugljen-dioksid|ugljen dioksida]], [[radon]]a i drugih. Sastav vazduha varira na različitim visinama. Pri većoj visini smanjuje se sadržaj kiseonika, a povećava se sadržaj vodonika.


Vazduh je neophodan za život ljudi, biljaka i životinja.
Vazduh je neophodan za život ljudi, biljaka i životinja.

Verzija na datum 7 novembar 2013 u 18:26

Vazduh je smeša gasova od kojih su neki u vrlo promenljivom sastavu: azota ima 78,08%, kiseonika 20,95%, argona 0,93% i u vrlo malim količinama kriptona, ksenona, helijuma, neona i drugih. U promenljivim količinama u vazduhu može biti vodene pare, ozona, ugljen dioksida, radona i drugih. Sastav vazduha varira na različitim visinama. Pri većoj visini smanjuje se sadržaj kiseonika, a povećava se sadržaj vodonika.

Vazduh je neophodan za život ljudi, biljaka i životinja.