Veliki koraljni greben – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Gerakibot (razgovor | doprinos)
m r2.7.1) (robot Mijenja: eu:Koral Hesi Handia
Rubinbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (Bot: mijenja eo:Granda barilrifo sa eo:Granda Barilrifo
Red 28: Red 28:
[[el:Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος]]
[[el:Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος]]
[[en:Great Barrier Reef]]
[[en:Great Barrier Reef]]
[[eo:Granda barilrifo]]
[[eo:Granda Barilrifo]]
[[es:Gran barrera de coral]]
[[es:Gran barrera de coral]]
[[et:Suur Vallrahu]]
[[et:Suur Vallrahu]]

Verzija na datum 1 mart 2013 u 08:52

Veliki koraljni greben ili Veliki koralni greben (engleski Great Barrier Reef) se nalazi na južnoj hemisferi, i okružuje veliki dio obale istočnog dijela Australije, silazeći sa sjevera od Torresovog prolaza prema jugu do rta Sandy. Njegova dužina iznosi 2300 kilometara. Širok je oko 2 km na sjeveru, te ponegdje 150 km na jugu.

Upravo je on najveći, najduži i najmasivniji živi organizam na cijeloj planeti. Postoji jedna zanimljivost koja je svojstvena samo jednom ovako velikom organizmu, a to je da sam greben čini preko 400 vrsta koralja, a u njegovoj okolini obitava oko 1500 različitih vrsta riba. Pored toga, u zoni u kojoj se proteže greben žive i neke jako rijetke i zanimljive životinjske vrste kao npr. morska krava i velika zelena kornjača (Chelonia mydas). UNESCO je 1981.g. uvrstio 'Veliki koraljni greben' u listu svjetskog naslijeđa, pa je time učinjeno mnogo na njegovoj zaštiti i očuvanju.

Australska vlada je formirala tijelo koje će se brinuti o grebenu, ali i pravilno ga iskoristiti kao turističku atrakciju.The Great Barrier Reef Marine Park Authority je tijelo koje u potpunosti, u ime vlade Australije, kontroliše sam greben i njegove resurse, te radi na njegovom unaprijeđenju i očuvanju.