Ponte del Paradiso

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ponte del Paradiso
Ponte del Paradiso (Venice).jpg
Pogled na most sa kanala Rio del Mondo Nuovo
Lokacija
Premošćuje Rio del Mondo Nuovo
Mjesto Venecija, Italija
Koordinate 45°26′15.25″N12°20′23.88″E
Gradnja
Period gradnje 15. vijek
Tehnički podaci
Vrsta lučni most
Materijal kamen, cigla
Ukupna duljina 5,45 m
Visina 2,17 m
Širina 3,6 m
Upravljanje
Funkcija pješački most
Karta
Ponte del Paradiso na karti Venecije
Ponte del Paradiso

Ponte del Paradiso (hrvatskosrpski jezik: Rajski most) je most koji premošćuje kanal Rio del Mondo Nuovo u sestieru Castello[1] u Veneciji. Most se nalazi u parohiji Santa Maria Formosa.

Most vodi do tipično venecijanske uličice Calle del Paradiso, pune bizantsko-gotičkih građevina. Ni danas nije jasno zašto se most zove Paradiso jer u tom dijelu nije živjela nijedna porodica tog imena. Svejedno, tu je živio slikar koji se potpisao kao Nicolaus Paradisi ili Nicolò Paradiso depentor, ali on je identificiran kao Nicoletto Semitecolo i tako se potpisivao jer je živio u tom dijelu Venecije. Prema historičarima, most je vjerojatno dobio ime zbog bogate dekoracije kojom je istoimena ulica bila ukrašena za vjerske blagdane, posebno na Veliki petak u 16. vijeku.[2]

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Gotički luk s reljefom Bogorodice iznad mosta

Ponte del Paradiso je jedan od starijih venecijanskih mostova, podignut u 15. vijeku. Iznad mosta, na ulazu u ulicu ističe se posebno kameni gotički luk iz 15. vijeka koji povezuje dvije palače. To je reljef u mramoru s medaljonom u sredini s likom Bogorodice. U prošlosti je imao i dva grba sa strane koji su pripadali porodicama Foscari i Mocenigo, vlasnicima dviju palača na krajevima mosta.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]