Ponca

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg "Ponca" preusmjerava ovamo. Za druga značenja, vidi Ponca (razvrstavanje).
Moni Chaki, 1898. Ponca Indijanac
Standing Bear
Ponca logor

Ponca (Puncaw).- Pleme prerijskih Indijanaca iz skupine Dhegiha, porodica Siouan, nastanjeno u prvoj polovici 19. stoljeća uz desnu obalu Missourija kod ušća Niobrare, a danas u Nebraski i Oklahomi. Grupu Dhegiha čine zajedno sa plemenima Omaha, Kansa, Quapaw i Osage.

Ime[uredi - уреди | uredi kôd]

Značenje imena 'ponca' nije poznato. Drugi nazivi za njih bili su Díhit, Li-hit' ili Ríhit, kod Pawnee Indijanaca; Kan'kaⁿ (Winnebago); i Tchiá<sub>x</sub>sokush (Caddo).

Povijest[uredi - уреди | uredi kôd]

Imenom Dhegiha označavaju se plemena Osage, Ponca, Quapaw, Omaha i Kansa, koja su prema tradiciji živjela u stara vremena u dolini Ohaja, odakle su migrirali u pravcu rijeke Osage. U ovom kraju Ponce i Omahe separiraju od ostatka Dhegiha i odlaze na današnje područje jugozapadne Minnesote. Rat sa Siouxima tjera Ponce prema Black Hillsu, u Južnu Dakotu. Tu je izgleda ponovno došlo do ujedinjenja grupe koja tada kreće prema ušću Nibrare u Nebraski. Ponce ovdje i ostaju, dok su se ostale skupine razišle. U vrijeme dolaska ekspedicije Lewisa i Clarka (1804.) preostalo ih je tek 200, i tu ostaju negdje do 1877., kada odlaze na Indian Territory (danas Oklahoma), na rezervat Quapaw. 25% plemena ostalo je u starom kraju u Nebraski, a 25% stradalo je na svom nesretnom putu. Godine 1879. trećina plemena pomrla je od malarije, među kojima i sin poglavice Standing Beara (1829-1908). Ovaj u siječnju iste godine sa malenom skupinom ratnika napušta Indian Territory i polazi u Nebrasku kako bi sahranio sina. Uhićeni su i zatvoreni u Fort Omahi. Novinar Thomas Henry Tibbles (1838-1928), borac za prava Indijanaca koji se kasnije (1882) ženi za Inshata-Theumba /poznata od bijelaca kao Susette ("Bright Eyes") LaFlesche/, uz pomoć dva pravnika John L. Webstera i A.J. Poppletona, izborio se da su Indijanci ljudi koje treba štititi zakon (nisu smatrani građanima SAD-a), na što je u travnju 1879. u njihovu korist donesao presudu sudac Elmer S. Dundy. Za vrijeme 19. predsjednika Rutherford B. Hayesa 1877-1881., zemlja duž Niobrare u Nebraski konačno je dodijeljena Ponca Indijancima.

Etnografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Ponce su pleme sa prerijskim tipom kulture (lov na bizone i Sun Dance). Porijeklo je kod Ponca patrilinearno a položaj poglavice je nasljedan u okviru klana, ali u izbor dolaze samo sinovi pokojnog poglavice. Prema Morganu, patrilinearnost je kod njih novijeg datuma, pošto je još u njegovo doba, računanje po ženskoj liniji bilo prisutno kod 8 plemena sa Missourija, među kojima i Missouri i Oto Indijancima, a također i među Mandanima.

Ponce osječaju, primjećuje Kaj Birket-Smith, mističnu povezanost sa totemom, što je tipično i Australcima, iz čega su proizašle skupine koje održavaju kultove groma ili bizona, pa tako na primjer bizonska skupina i upravlja lovom na bizone.

Poznati Ponca Indijanci[uredi - уреди | uredi kôd]

Među danas poznatim Ponca Indijancima su : Casey Camp-Horinek, američka glumica koja je u 6 filmova igrala ulogu Irene u Goodnight Irene (2005), Sky Woman u DreamKeeper (2003), Elsie Flood u Lakota Woman: Siege at Wounded Knee (1994), Pale Moon u Lakota Moon (1992), Geronimova majka u Geronimo (1993) i klanska majka Oneida u The Broken Chain (1993).

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]

  • George Amos Dorsey, Ponca Sun Dance, 1905.
  • J. H. Howard, The Ponca Tribe, 1965.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]