Polandball

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Korisnički prikaz poljska-lopte

Polandball [ˈpoʊləndbɔːl] (engl.: poljska lopta), poznat i kao countryball [ˈkʌntɹibɔːl] (engl.: zemaljska lopta), internet fenomen koji ima svoje začetke na /int/ odeljku nemačkog Datotekaimageboarda Krautčena (DatotekaKrautchan.net) u drugoj polovini 2009. Fenomen se manifestovao kroz velik broj online stripova u kojima se zemlje prikazuju u obliku lopta koje pričaju na vrlo lošem Engleskom jeziku te izvrgavaju ruglu nacionalne stereotipe i međunarodne odnose. Ovaj tip stripova se naziva i Poljska-lopta (čak i u slučaju kad Poljska nije među likovima) i Zemlja-lopta (tj kolektivno Zemlja-lopte).

Poljska-lopta[uredi | uredi kod]

Poljska-lopta potiče iz 'sajber-rata' u septembru 2009. između poljskih internet korisnika i ostatka sveta koji se odvijao na stranicama Drawball.com. Te stranice, koje nude virtualno okruglo platno, dopuštaju svojim korisnicima da na njima crtaju šta god požele, ali i da crtaju preko postojećih crteža drugih korisnika. Na poljskom internet prostoru došlo je do ideje da se nacrta poljska zastava preko okruglog platna na Drawball.com te je na hiljade Poljaka saradnjom uspelo preuzeti platno, bojeći ga u belo-crveno rečima "POLSKA" u sredini. Nakon koordinacije na 4čeny (4chan.org), taj crtež je prekriven ogromnim kukastim krstom. [1][2]

Krautčen je Datotekaimageboard na nemačkom jeziku čiju /int/ sekciju posećuju internet korisnici koji koriste engleski jezik. Začetak Poljska-lopta fenomena se dodeljuje Falku (DatotekaFalco), Britancu sa /int/-a, koji je u oktobru 2009. stvorio taj fenomen koristeći Majkrosoft pejnt da bi na nepolitički način "trolovao" Vojaka (DatotekaWojak), Poljaka sa iste sekcije koji se koristio vrlo lošim engleskim jezikom. Nakon toga stripove Poljska-lopte su s puno entuzijazma stvarali i Rusi. [1][3][4]

Premisa Poljska-lopte, koja je popularnost stekla za vreme nesreće u Smolensku u kojoj je poginuo poljski predsednik Leh Kačinjski, je da predstavi Poljsku i njenu istoriju, odnose sa drugim zemljama i stereotipima,[3][5] fokusirajući se na poljsku megalomaniju i nacionalne komplekse. Interakcije između zemalja-lopta uglavnom se pišu na vrlo lošem engleskom jeziku i internet slengu, koji podseća na DatotekaLolcat fenomen, te na završetku svakog stripa Poljska, koja se namerno crta sa crvenom bojom gore i belom dole (obrnuto od stvarne poljske zastave), završava plakajući.[1][2]

Neki poljska-lopta stripovi se tvore na premisi da Rusija može da leti u svemir, dok Poljska ne može. Jedan od najpopularnijih poljska-lopta stripova započinje sa premisom da će planetu Zemlju ubrzo udariti ogromni meteor, što dovodi do toga da sve zemlje razvijene svemirske tehnologije napuštaju Zemlju i ulaze u orbitu oko nje. Na kraju stripu Poljska, još na površini Zemlje, plače i na vrlo lošem engleskom izgovara kanonsku frazu poljska-lopte "DatotekaPoland cannot into space"[3][1][3][5] (poljska ne mogla biti u svemir). Na ovaj duhovit način, Rusi privode kraju svu diskusiju za Poljacima oko toga čija je zemlja superiorna. U jednom drugom poljska-lopta stripu koji je pretvoren u istorijsko-političku satiru, Poljska se čini kao da dosađuje drugim zemlja-loptama, ali svojom izjavom "Kad smo slomili Rusiju i turke bili smo najveća zemlja na svetu ... i .. " navodi druge zemlja-lopte da joj se otvoreno smeju. Poljska, sad iziritirana, izusti "DatotekaKurwa" (Kurva) i podigne znak na kojem piše "DatotekaInternet serious business" (Internet ozbiljan posao), što je internet slogan koji se koristi da se ismejava druge koji tretiraju određene teme s omalovažavanjem te u pravoj tradiciji poljska-lopte završava plačem.[1][2][6]

Ostale zemlja-lopte[uredi | uredi kod]

Korisnički prikaz Srbije u poljska-lopta stilu tj Srbija-lopte

Poljska-lopta uključuje stripove i sa tematikom drugih država, ali po konvenciji ovi stripovi se takođe nazivaju poljska-lopta,[1] iako se mogu i zvati zemlja-lopta stripovi.[4] Po stranicama lurkmora (Datotekalurkmore.to), Bavarska ima svoju sopstvenu loptu, a zasebne lopte su stvorene za države Sjedinjenih Američkih Država, Kataloniju i Sibir između ostalih. Singapur ima oblik trougla, pa se zove Trougapur; Izrael ima oblik hiperkocke (što upućuje na izraelsku fiziku), Kazahstan ima oblik cigle, a Ujedinjeno Kraljevstvo se prikazuje sa cilindrom i monoklom.[7] Ujedinjeno Kraljevstvo se često zove i Britanija. Takođe se ponekad mogu naći i povezi na očima (u ovom slučaju kod Srbije)

Galerija[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Orliński, Wojciech (16 Januar 2010). „Wyniosłe lol zaborców, czyli Polandball” (Poljskom). Gazeta Wyborcza. Pristupljeno 25 Mart 2012. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Zapałowski, Radosław (15 Februar 2010). „Znowu lecą z nami w... kulki” (Poljskom). Cooltura. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-05. Pristupljeno 22 Mart 2012. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Kapiszewski, Kuba (13/2010). „Fenomem - Polska nie umieć kosmos” (Poljskom). Przegląd. Arhivirano iz originala na datum 2014-11-03. Pristupljeno 26 Mart 2012. 
  4. 4,0 4,1 „Polandball”. Knowyourmeme. Pristupljeno 26 Mart 2012. 
  5. 5,0 5,1 Cegielski, Tomek (12 April 2011). „MEMY. Legendy Internetu” (Poljskom). Hiro.pl. Arhivirano iz originala na datum 2011-04-15. Pristupljeno 24 Mart 2012. 
  6. „Polandball cartoon”. Nepoznat Autor. Nepoznat Datum. Pristupljeno 26 Mart 2012. 
  7. „Int” (Ruski). Lurkmore.to. 26 Decembar 2011. Arhivirano iz originala na datum 2021-04-21. Pristupljeno 27 Mart 2012. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]