Podgorje (Kopar)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Podgorje
Karta: Najdi.si, Geopedia.si
Nadmorska visina: 505,9 m
Broj stanovnika: 136
Površina: 8,191 km kv
Poštanski broj: 6216 Podgorje
Općina: Kopar - Capodistria
Pokrajina: Primorska
Statistička regija: Istarsko-kraška
Izvor: SURS, popis stanovništva 2002.

Podgorje - Piedimonte d'Istria (tal.) je naselje u sjevernoj Istri, Ćićarija, u sastavu općine Kopar.

Geografija[uredi | uredi kod]

Podgorje je zbijeno pogranično selo na kraškom rubu na zapadnom podnožju Slavnika (1028 m).

Željeznička stanica Podgorje
Zimska idila Podgorja

Kroz mjesto vodi pruga Istarske željeznice (Divača-Pula), a cesta se na zapadu razdvaja za Črnotiče i sjeverno uz prugu prema Kozini, a istočno vodi u središte Čičarije prema Jelovicama i Vodicama na hrvatskoj strani granice. Iz Podgorja na Slavnik vodi dalekovod sa širokim prosekom šume, koji gledajući iz Kopra djeluje kao trasa žičare. Zapadno od sela, između Črnotiča i Prešnice, na prostranoj nenastanjenoj ravnici leži sportski aerodrom.

Znamenitosti[uredi | uredi kod]

  • Hiže u jezgri Podgorja su izrazite kraško-istarske arhitekture, izgrađene iz tamošnjeg kamena.
  • Podgorska cerkev je posvećena sv. Sabi.Greška u referenci: Otvarajuća oznaka <ref> nije ispravno oblikovana ili sadrži neispravno ime
  • Od kulturne baštine je važan tzv. Poličev steber, jedna od najstarijih sačuvanih cestnih kapelica u slovenskom dijelu Istre, donacija Korenovih i kipić sv. Antona u kapelici kraj fontane.

Povijest[uredi | uredi kod]

Kroz prošlost je bilo Podgorje bilo u vlasti različitih feudalnih porodica, od toga neko vrijeme pod socerbskim feudalcima. Selo su 1499. spalili Turci, a 1616. su ga opustošili Mlečani pod vodstvom Bernarda Tiepola (tzv. Uskočki rat).

Privreda[uredi | uredi kod]

Većina stanovnika je bila zaposlena na željeznici ili su radili u Trstu, a kasnije su se vozili na posao u Kozinu (dok je postojala industrija); poljoprivreda je radi plitke zemlje na tom području manje razvijena

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

1931. je Podgorje doseglo s 543 stanovnika svoj vrhunac naselja. 1991. je bilo 177 stanovnika, a prema podacima statističkog ureda RS u junu 2020. je u Podgorju živjelo 136 stanovnika.