PlayStation 2

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Plejstejšn
Proizvođač Sony
Verzija 2
Generacija Šesta generacija
Dostupna od 4. mart 2000, Japan
26. oktobar 2000, SAD
24. novembar 2000, EU
30. novembar 2000, NZ
Mediji DVD, CD
Upravljač  DualShock 2
Online service
Prodatih primeraka preko 125 miliona 2008
Najprodavanija igra Grand Theft Auto: San Andreas

Plejstejšn 2 (engl. PlayStation 2) je igračka konzola iz porodice Plejstejšn. Proizvođač je japanska firma Sony, 2000. godine. Pripada šestoj generaciji konzola i naslednik je prve Plejstejšn konzole. Plejstejšn 2 je najprodavanija konzola ikada, sa preko 125 miliona prodatih primeraka.Naslednik PS-a 2 je Plejstejšn 3. Soni je u martu 1999. objavio da radi na Plejstejšnu 2, da bi se godinu dana posle konzola pojavila u prodavnicama širom Japana.

Plejstejšn 2

Hardver[uredi | uredi kod]

Centralni procesor PS-a 2 se odaziva na ime Emošn Endžn, razvijen od strane Sonija i Tošibe za upotrebu isključivo u Plejstejšn 2 konzoli. Procesor radi na radnom taktu od 294MHz (kasnije revizije su imale povećan radni takt koji iznosi 299MHz) i sastoji se od jednog MIPS jezgra i 2 vektorske jedinice (VP0 i VP1). Emošn Endžn ima teorijske performanse od 6,2 Giga Flopsa.

Komunikacija između MIPS jezgra, vektorskih jedinica i memorijskog kontrolera se obavlja putem unutrašnje magistrale, širine 128 bita, koja radi na polovini frekvencije Emošn Endžna. Na brzini od 150MHz, unutrašnja magistrala ostvaruje maskimalni bandvit od 2,4 gigabajta u sekndi.

Grafički podsistem čini Grafiks Sintisajzer sa radnim taktom od 147MHz, koji poseduje 16 piksel pajplajnova i 4MB ugrađene memorije, sa teorijskim bandvitom od 48GB/s.

Osim memorije posvećene isključivo grafičkom procesoru, PS2 poseduje 32MB Rambusove direktne memorije (RDRAM - Rambusova Direktna memorija) sa bandvitom od 3,2GB/s prema glavnom procesoru.

Plejstejšn 2 poseduje mogućnost čitanja DVD i CD diskova, kao i mogućnost pokretanja igara za prvi Plejstejšn.

PS2 koristi upravljač pod nazivom Dual Šok 2 i potpuno je isti kao Dual Šok 1 za Plejstejšn 1, osim razlike u boji (crna umesto bele).

Konzola poseduje USB i IEEE 1344 portove za nadogradnju, koji služe za instalaciju hard diska i mrežnog adaptera (u nekim revizijama je ovo onemogućeno).

Hardverske revizije[uredi | uredi kod]

Nakon niza manjih revizija (V3-V11) prva značajna revizije je bila predstavljanje novog PS-a 2, pod nazivom Slim u novembru 2004. kojeg su odlikovale tiši rad i značajno smanjene dimenzije.Ove revizija je imala ugrađen mrežni adapter, ali je zbog malih dimenzija izbačen port za proširenje od 3,5 inča i tako sprečena instalacija hard diska.

2007. Soni je počeo sa isporukama 2. revizije slim modela, koji je imao dodatno smanjenu težinu (sa 900 na 600 grama).

Igre[uredi | uredi kod]

Najprodavanija igra za PS2 konzolu je Grand Theft Auto: San Andreas, kojeg po pitanju prodaje blisko prate njegovi prethodnici, Grand Theft Auto 3 i Grand Theft Auto: Vice City. Značajne rezultate prodaje su ostvarile i igre iz Final Fantasy fransšize, Dragon Quest VIII, Gran Turismo 3 i 4, kao i oba dela Metal Gear Solid serijala koja su izašla na PS2 konzoli (Sons of Liberty i Snake Eater).Dragon Quest VIII je imao ogroman uspeh u Japanu, dok su SOCOM i God of War serijali imali najviše uspeha u SAD.

Ukupan broj prodatih igara za PS2, zaključno sa 31. martom 2007. je 1,24 milijarda.

Povezano[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]