Planet of Dinosaurs

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Planet of Dinosaur

Kino poster
Režija James Shea
Producent James Shea
Scenario Jim Aupperle
Ralph Lucas
Uloge Max Thayer
Louise Lawless
Muzika Kelly Lammers
John O'Verlin
Fotografija Henning Schellerup
Distribucija Cineworld Pictures
Citadel Films
GoodTimes Home Video
Datum(i) premijere 10. studenog 1978.
Trajanje 84 min.
Zemlja  Sjedinjene Američke Države
Jezik engleski
Budžet 100.000$
Planet of Dinosaur na Internet Movie Database

Planet dinosaura (engleski Planet of Dinosaurs) američki je pustolovni ZF film iz 1978. Smješten u neodređenoj budućnosti, film prikazuje putovanje zapovjednika Leea i njegove posade kada im se svemirski brod sruši na nepoznat planet na kojem žive dinosauri te pokušavaju preživjeti tamo.

Film je nastao na niskom proračunu te bez velikih zvijezda; James Whitworth i Max Thayer imaju najviše filmskog iskustva među glumačkom postavom. Redatelj James K. Shea usmjerio je većinu proračuna na vizualne efekte u filmu, tj. stop animaciju dinosaura, što je ostavilo malo novca za kostime ili glumce. Većina kritika je bila negativna, ali postoji konsenzus da su efekti dinosaura najzabavnije područje filma.

Radnja[uredi - уреди | uredi izvor]

Nakon kvara, svemirski brod Odiseja prisilno slijeće na nepoznati planet na kojem žive dinosauri. Brod potone u jezeru, a jedno morsko biće ubije službenicu za komunikacije, Cindy. Ostatak posade, zapovjednik Lee, Chuck, Jim, Derna, Nyla, Harvey i Mike krenu sagraditi nastambu kako bi preživjeli u tim sirovim uslovima. Harvey pokuša ukrasti jaja iz gnijezda, ali ga ubije Centrosaurus. Posada se smjesti na jednoj uzvisini kako bi čekali da ih netko spasi, ali Jim smatra da se to neće dogoditi te da moraju osnovati vlastitu civilizaciju. Nailaze na velikog pauka, Allosaurusa i Tiranosaura rexa koji ubije Dernu i stvara kaos. Posada odluči ubiti T. rexa. Naprave plan da stave otrovne bobice na mrtvog dinosaura, ali T. rex ih napadne iza leđa, te ubije Mikea. Jim ipak uspijeva likvidirati T. rexa uz pomoć drvenih šiljaka na tlu. Godine prolaze i preostali preživjeli su stvorili poljoprivrednu nastambu te imaju i djecu.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Glumac Lik
James Whitworth Jim
Pamela Bottaro Nyla
Louie Lawless Captain Lee Norsythe
Harvey Shain Harvey Baylor
Charlotte Speer Charlotte
Chuck Pennington Chuck
Derna Wylde Derna Lee
Max Thayer Mike
Mary Appleseth Cindy

Produkcija[uredi - уреди | uredi izvor]

Planet dinosaura je snimljen sa značajno ograničenim proračunom. Većina je potrošena na specijalne efekte, osobito na stop motion efekte dinosaura, zbog čega će 1980. osvojiti nagradu Saturn za "najbolji film snimljen ispod 1.000.000 $". Među dinosaurima je bio model koji je iskazao počast Rhedosaurusu iz filma The Beast from 20,000 Fathoms čije je efekte izradio Ray Harryhausen.[1] Zbog alokacije proračuna na efekte, većina glumaca je moralo potpisati ugovore sa ograničenjem sa barem jedna glumica (Derna Wylde) tvrdi da nikada nije dobio postotak novca kojeg su joj producenti dugovali. Niski proračun odrazio se i na kostime i scenograqfiju.[2] Snimanje se odvijalo na lokaciji Vasquez Rocksa u okolici pustinje Kalifornije, područja na kojem je snimano nekoliko epizoda originalne serije Zvjezdane staze.[2]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Reis, George R. (2007). "Planet of Dinosaurs". DVD Drive-In. http://www.dvddrive-in.com/reviews/n-s/planetofdinosaurs78.htm. pristupljeno 3. studenog 2013. 
  2. 2,0 2,1 Delahoyde, Michael. "Planet of Dinosaurs". Washington State University. http://www.wsu.edu/~delahoyd/planetdino.html. pristupljeno 3. studenog 2013. 

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]