Piratska partija (Švedska)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Piratska partija
šve. Piratpartiet
Lider Rikard Falkvinge
Osnovana 2006.
Ideologija Sloboda informacija,
Privatnost
Međunarodno članstvo PPInternational
Boje violet
internet stranica
Rikard Falkvinge, lider partije

Piratska partija (šve. Piratpartiet) je politička partija osnovna u Švedskoj u 2006. godini. Sada je ona treća partija po veličini u Švedskoj po broju članova. Njena popularnost je uticala na povećanje popularnosti drugih partija u drugim zemljama sa istim ili sličnim ciljevima. Formirana je Međunarodna Piratska Partija.

Partija teži reformi zakonodavstva prema autorskom pravu i patentima. Agenda podrazumeva podršku prava na privatnost, kako na internetu tako i u svakodnevnom životu, i transparentnost države i administracije.[1] Partija je namerno odabrala da bude u nezavisnom bloku u odnosu na tradicionalne blokove [2] da bi se sledila politička agenda glavnih partija.

Partija je učestvovala na izborima za parlament Švedske u 2006. godini i osvojila 0,63% glasova čime je postala treća partija po broju glasova van parlamenta. Po broju članova prestigla je Partiju Zelenih u decembru 2008, a partiju Levice u februaru 2009, Liberalnu i Demohrišćansku partiju u aprilu 2009,[3] a partiju Centra u maju 2009, čime je postala treća partija po broju članova u Švedskoj. Organizacija Mladi Pirati koja je podmladak Piratske partije je najveća organizacija mladih po svome broju.

Na izborima za evropski parlament 2009. godine Piratska partija dobila je 7,13% glasova što je rezultiralo jednim mandatom u Evropskom parlamentu, a dva ukoliko se ratifikuje Lisabonski dogovor.[4][5]

Deklaracija principa[uredi | uredi kod]

Deklaracija principa Piratske partije deklariše poziciju u odnosu na zakon Švedske. Trenutna verzija je V 3.2 [6].

 • Iznad svega: "Promovisanje globalnog prava koje treba da omogući rast informatičkog društva."
 • Autorsko pravo: "Tvrdimo da je današnji sistem autorskog prava neuravnotežen." Pozicija deljenja datoteka "file sharing" treba da bude dekriminalizovan.
 • Patenti: "Privatizovani monopol su jedni od najgorih neprijatelja društva." Otuda njihov stav da su patenti zastareli i treba da se postepeno uklanjaju. Što se tiče patenata na lekove, Piratska partija predlaže povećanje podrške vlade za istražiivanje i razvoj da bi nadoknadio gubitak privatnih istražiivanja i razvoja, ako nema patentne zaštite za inovacije.[7]
 • Privatnost: "Svaki pokušaj kršenja ovog prava mora da se ispita." Otuda njihov stav da antiteroristički zakoni moraju da se menjaju jer ugrožavaju ovo pravo.

Reference[uredi | uredi kod]

 1. — Ledarredaktionen, Dagens Nyheter. „The Pirate Party | Piratpartiet”. Piratpartiet.se. Pristupljeno 08. 06. 2009. 
 2. "Vågmästarställning" from piratpartiet.se, accessed on August 28, 2006
 3. Result of Verdict, for the Pirate Party Arhivirano 2009-04-20 na Wayback Machine-u. Blog Pirate. April 17, 2009.
 4. http://www.val.se/val/ep2009/slutresultat/rike/index.html
 5. Stockholm TT (04. 06. 2009.). „Piraterna in i EU-parlamentet | Inrikes | SvD” ((sv)). Svd.se. Pristupljeno 08. 06. 2009. 
 6. „Pirate Part Declaration of Principles 3.2”. Arhivirano iz originala na datum 2009-02-19. Pristupljeno 2011-09-19. 
 7. Alternative to Pharmaceutical patents


V. također[uredi | uredi kod]

Druge piratske partije[uredi | uredi kod]