Pei Ji (Sui i Tang)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pei Ji (裴寂) (570-629[1]), kurtoazno ime Xuanzhen (玄真), formalno (posthumna titula) Vojvoda od Hedonga (河東公), bio je važni službenik dinastije Tang, odnosno njen kancelar[2] of Karijeru je započeo u službi dinastije Sui, ali je poslije bio jedan od glavnih podstrekača generala Li Yuana da podigne ustanak protiv cara Yanga. Na kraju je Li Yuanu pomogao da uzme titulu car Gaozu i tako osnuje dinastioju Tang. Pod carem Gaozuom je uživao večlike počasti. Međutim, kada je 626. prijestolje preuzeo Gaozuov sin car Taizong, Pei je postao predmetom optužbi za korupciju i čaranje, te je na kraju prognan. Nešto kasnije se car Taizong, shvativši koliko je Pei sposoban, predomislio te ga pokušao vratiti na dvor, ali je Pei umro prije izvršenja tog ukaza.

Napomene i reference[uredi | uredi kod]

  1. Navodi u Pei Jijevog biografiji u Knjizi Tanga i Novoj knjizi Tanga, slično kao i kronologija u Zizhi Tongjianu, impliciraju, iako eksplicitno ne navode da je umro 629. V. Book of Tang, vol. 57 [1] Arhivirano 2007-10-11 na Wayback Machine-u; New Book of Tang, vol. 88 [2] Arhivirano 2008-02-10 na Wayback Machine-u; Zizhi Tongjian, vol. 193. I Knjiga Tanga i Nova knjiga Tanga izričito tvrde da je umro u dobi od 59 godina, što bi uz 629. kao godinu smrti značilo da je godina rođenja bila 570.
  2. Da li se Pei treba smatrati kancelarom ovisi o tome da li njegova titula Shangshu Pushe (尚書僕射), u tehničkom smislu zamjenik načelnika Shangshu Shenga (尚書省, izvršni odbor vlade) koja je kasnije evoluirala u ko-načelnika Shangshu Shenga, se njegova titula može smatrati kancelarskom. Za više informacija v. kancelar dinastije Tang.