Pasoš Afganistana

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Pasoš Avganistana)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pasoš Islamske Republike Avganistan je javna putna isprava koja se državljaninu Avganistana izdaje za putovanje i boravak u inostranstvu, kao i za povratak u zemlju. Za vreme boravka u inostranstvu, putna isprava služi njenom imaocu za dokazivanje identiteta i kao dokaz o državljanstvu. Pasoš Avganistan se izdaje za neograničen broj putovanja.

U septembru 2011. Ministarstvo spoljnih poslova je počelo sa izdavanjemdve vrste pasoša po ugledu na britanske za diplomate i druge državnim službenike. [1]

Nakon izdavanja digitalnih ličnih karata, što je projekat vredan 101 miliona dolara koji je avganistanska vlada planira da počne u 2012, sadašnji pasoš će biti zamenjen sa biometrijskim pasošem. Ove promene se očekuje da pomognu u sprečavanju velike prevare u budućim izborima, sprečavanju korupcije i poboljšati bezbednosnu situaciju.[2]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Khpelwak, Ataullah (September 18, 2011). „Foreign ministry issues computerised passports (Video)”. Pajhwok Afghan News. Arhivirano iz originala na datum 2014-03-06. Pristupljeno October 18, 2011. 
  2. Kabul residents to get computerised ID cards in 5 months Arhivirano 2012-05-14 na Wayback Machine-u. Pajhwok Afghan News. September 18, 2011.