Parafimoza

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Parafimoza je opasno oboljenje penisa koje se manifestuje u nemogućnosti da se kožica, koja je van erekcije prevučena preko glansa, odnosno glavića, vrati preko glavića, nego ostane kao prsten čvrsto stegnuta oko suženja ispod oboda glavića (u koronarnom sulkusu). Zbog poremećene cirkulacije krvi, mogu nastati otekline uz jake bolove, a neliječenje može dovesti do gangrene.

Uzroci[uredi | uredi kod]

Obrezane osobe ne mogu oboljeti od parafimoze.[1] Ona obično nastaje kad je kožica duže vrijeme povučena ispod glavića, zbog dijagnostičkih testova, pregleda ili medicinskih zahvata: kateterizacije i cistoskopije.[1] Rjeđe, može nastati i ozlijeđivanjem, zbog pirsinga, seksualnih pomagala ili grube masturbacije.

Liječenje i posljedice[uredi | uredi kod]

S vremenom, zbog blokade cirkulacije, može doći i do gangrene glavića, te je obavezno hitno posjetiti urologa. Liječenje se može obavljati mehanički, uz korišćenje ledenih obloga i lijekova protiv bolova, i hirurški, u slučaju da mehanička (tzv. konzervativna) metoda nije uspjela. Hirurški zahvat podrazumijeva ubadanje hirurškom iglom na više mjesta da bi se vanjskim izlivanjem krvi smanjio otok a zatim primijenila mehanička metoda, ili, u slučaju da to ne uspije, obrezivanje. Nakon obrezivanja, pacijent više ne može oboljeti od parafimoze.

Strogo se preporučuje izbjegavanje samostalnog liječenja i obavezna posjeta ljekaru (urologu), da bi se spriječile potencijalne opasne teške posljedice.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 „Medicina.hr: Parafimoza”. Arhivirano iz originala na datum 2009-06-14. Pristupljeno 2010-07-06.