Opsada Tira

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Opsada Tira je trajala 10 meseci (novembar 333. pne. - avgust 332. pne. ). Tir je strateški važan grad na obali Fenikije, tada u sastavu Perzijske Monarhije, odnosno današnjem Libanu. Aleksandar Makedonski ga je opsadao 10 meseci. Ljut zbog tako duge opsade 30.000 stanovnika je ubio ili prodao kao roblje.

morska bitka

Dugotrajna opsada[uredi | uredi kod]

Aleksandar Makedonski nije mogao da osvoji grad, pa ga je blokirao mesecima, ali se Tir nije predavao. Novi grad Tir je bio smešten na ostrvu i imao je jako dobra utvrđenja, u potpunosti okružena morem. Onda Aleksandar Makedonski koristi zidane ostatke od glavnog dela Tira na obali da sagradi morski put dug oko 1 km.

Tada je usledio zajednički udar kiparske i feničanske flote sa pešadijom i opsadnim spravama. Pešadija i opsadne sprave deluju koristeći izgrađeni put. Tek pomoću opsadnih sprava u dosegu zidina Aleksandar uspeva da se probije u grad.

Pismo od Darija[uredi | uredi kod]

Tokom opsade Aleksandar dobija pismo od Darija III u kome mu Darije nudi mir. Obećava da će platiti otkupninu za svoju porodicu, koju mu je Aleksandar zarobio. Nudi mu sve zemlje zapadno od Eufrata i da stvore prijateljski savez. Aleksandar ne pristaje. On hoće sve.

Aleksandrova osveta i masakr[uredi | uredi kod]

Aleksandar Makedonski je bio toliko ljut zbog tako žestoke obrane grada Tira i zbog velikog gubitka ljudi, vremena i sredstava da je odlučio da se osveti. Uništava pola grada, masakrira ogroman broj građana Tira, a preostale prodaje kao roblje.

Kasnije sam pomaže da se rašire priče o strašnom masakru, koje je počinio u Tiru, sa ciljem da se u idućim bitkama gradovi odmah predaju. Jer tko se ne preda odmah neće biti pošteđen. Na taj način Aleksandar je oslabio borbeni moral branilaca.

Vidi još[uredi | uredi kod]