Novi način slaganja teksta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

U digitalnoj tipografiji, novi način slaganja teksta (NTS) je reimplementacija TeX načina slaganja sistema u Javi. Specifični ciljevi projekta su da nastave tradiciju Donalovog TeX  pružanjem prve klase slaganja softvera koji je i prenosivi i dostupnan besplatno. Ali, dok je TeX sada zamrznut zbog maksimalne stabilnosti, NTS bi trebalo da ostane fleksibilan i proširiv.

NTS je pisan u Javi. To je alfa softver (objavljen 2000. godine) i u stanju je da generiše DVI.

Istorija[uredi | uredi kod]

NTS projekat je inaugurisan pod pokroviteljstvom Dante e. V. (Deutschsprachige Anwendervereinigung TeX) 1992. godine. Kodiranje je počelo 1998. godine, nakon donacije u ukupnom iznosu od 30 000 maraka, a finansirano je do završetka. Joakim Lamars, Rajner Skopf, Joakim Srod, Bernd Rajhl, Karel Skupju, Jiri Zlatuška, Filip Tejlor, Piter Brejtenlohner, Fridelm Sova i Hans Hagen, između ostalog, su svi bili uključeni u ovaj projekat, ali nisu od početka, a ni do kraja.

Cilj projekta je bio da se ponovo sprovede TeX 100% na nekom načinu. Krajnji proizvod projekta "putovanje-test" je kompatibilno, i pokazuje da je reimplementacija izvodljiva. Međutim, iz nekoliko razloga odlučeno je da se ne nastavlja dalje sa projektom. Pre svega, NTS je prespor da se koristi za proizvodne svrhe, i ne motiviše korisnike da prebace na mašine. Osim toga, do tada standardne ekstenzije kao što su e-TeX nisu bili uključene u kod. Takođe, da bi bile korisne danas, PDF produkcija kao specifično produženje pdfTeX treba da se implementira. Najzad, tako da 100% bude komplementno TeX, pod-procesi NTS se prilično prepliću (zbog tradicionalne prirode TeX), koji je time čine ekstenzijivnijom a manje jednostavnom kao što je bilo predviđeno.

U decembru 2002. godine, grupa ljudi je započela reimplementaciju TeX projekta na osnovu NTS: Projekat ExTeX.[1] ExTeX je spajanje NTS sa eTeX, pdfTeX i Omega i nikada nije napustila pre-alfa stanje.[2][nedostaje referenca] Aleph je isto spajanje eTeX i Omega, i posle LuaTeX integraciše većinu funkcionalno obezbeđenja Aleph sa pdfTeX, što se može smatrati realizacija NTS i ExTeX ideja.

XeTeX nudi sličnu funkcionalnost, ali na drugačiji način.

Reference[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

Šablon:TeX navigacijska kutija