Njemački ovčar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nemački ovčar
Klasifikacija FCI
Skupina Herding
Odsjek Group 5 (Working Dogs)
Pododsjek. Group 7 - Herding Dogs
Standard br. 166 na (en / [ fr])
Ime Deutscher Schäferhund
Varijetet Pastoral
Tip Working
Porijeklo
Patronat
Visina
Težina
Popis domaćih pasa
Nemački ovčar: ženka (levo), mužjak (desno).
Dvogodišnji pas
Štene nemačkog ovčara
Pas sa loptom
Nemački ovčar pliva

Nemački ovčar (nem. Deutscher Schäferhund), ili vučjak, je rasa pasa selektovana i odgajana za čuvanje stoke prevashodno ovaca.[1][2] Nemački ovčar je vrsta pasa iz FCI grupe 1 (pastirski psi i psi terači stoke, osim Švajcarskih pastirskih rasa).[3][4]

Karakteristike

[uredi | uredi kod]
Opšti izgled

Nemački ovčar je srednje veličine, blago izdužen, snažan , kosti su suve, celokupna građa je čvrsta. Nemački ovčar treba da bude smiren: nervno stabilan, siguran u sebe, miran i oprezan. On mora da poseduje: hrabrost, borbenost i oštrinu da bi bio pogodan za raznovrsnu upotrebu posebno kao pratilac, stražar i zaštitnik.

Važne mere

Visina grebena kod mužjaka iznosi od 60cm-65cm, a kod ženki iznosi 55cm-60cm. Dužina trupa prelazi visinu grebena za oko 10-15%.[5][6][7]

Boja

Crna sa kestenjastim, smeđim, žutim do svetlosivim oznakam. crno siv, siv sa tamnijim oznakama, sedlom i maskom. Neprimettne male bele oznake na prsima kao i svetle unutrašnje strane nogu, dopuštene su ali nisu poželjne. Nosna pečurka je uvek tamna. Psi sa slabom maskom, izrazitom svetlim očima, svetlim oznakama na prsima i unutršnjim delovima nogu, sa beličastim noktima i crvenim vrhom repa ili ispranih boja ocenjuju se kao slabo pigmentisani. Podlaka poseduje slab sivi ton. Bela boja nije dozvonjena.

Delovi tela

[uredi | uredi kod]
Glava psa

Glava je klinastog oblika, u skladu sa veličinom tela, ali da ne bude gruba ili izdužena. U celokupnoj pojavi treba da deluje suvo, a između ušiju je umereno široka. Čelo je, gledano spreda i sa strane malo zaobljeno bez ili sa slabo izraženom čeonom brazdom. Gornji deo glave čini 50% dužine glave. Odozgo gledano, ide od ušiju ka nosu, postepeno i ranomerno se sužava sa kosim, ali ne oštro izraženim stopom u klinasto formiran nosnik. Gornja i donja vilica su snažno razvijene. Nosnik je prav, udubljenja ili ispučenja nisu poželjna. Usne su zategnute, dobro priljubljene i tamne boje.

Zubi

Vilica mora da bude zdrava, snažna i potpuna (42 zuba po zubnoj formuli). Nemački ovčar ima kalazasto vilicu tj. sekutići moraju makazasto da se dodiruju pri čemu sekutići donje vilice (vrhom prednje strane) dodiruju sekutiće svrdi ko smrda gornje vilice (unutrašnju stranu). Teške mane su predgriz, podgriz i kleštasta ili palizastna vilica (veći razmak među zubima). Vilice moraju biti snažno razvijene da bi zubi bili duboko usađeni.

Oči

Oči su srednje veličine, bademastog oblika, malo koso postavljene i nisu buljave. Boja očiju treba da bude što tamnija, pošto svetle, blještave oči nisu poželjne pošto kvare utisak o psu.

Uši

Nemački ovčar ima uši uspravno nošene, srednje veličine, paralelne, nisu uvrnute na unutra, vrhovi su špicasti, a školjke napred okrenute. Klempave i oborene nisu dozvoljene. U pokretu ili pri mirovanju unazad nošene uši nisu greška.

Vrat

Jak, sa dobro razvijenim mišićima, bez fanona. Ugao prema horizontali iznosi 45 stepeni.

Trup

Gornja linija se proteže od početka vrata, preko dobro formiranog grebena, zatim preko horizontalnih blago padajućih leđa do blago padajućih sapi bez vidljivog prekida. Leđa su čvrsta, snažna i mišićava. Slabinski deo širok, jak i mišićav. Sapi treba da su duge i blago padajuće (oko 23 stepena prema horizontali) i da bez prekida gornje linije povezuju repni deo.

Grudi

Umerene širine, donji deo grudi što je moguće duži i izraženiji. Dubina grudi treba da iznosi 45%-48% visine grebena.

Rebra

Blago su ispupčena. Bačvast grudni koš je teška mana, kao i suviše ravan.

Rep

Doseže najmanje do skočnog zgloba i prelazi sredinu zadnjeg došaplja. Donja strana je nešto više odlakana, nošen u blagom luku na dole, u pokretunošen nešto više ali ne iznad leđne linije. Operativne korekcije nisu dozvoljene.

Prednje noge

Gledano sa svih strana su prave a gledano odnapred apsolutno su paralelne. Plećka i nadlkaticasu iste dužine i jakom muskulaturnom su pričvršćene za trup. Ugao koji zaklapaju plećka u nadlaktice iznosi 90, a uobičajeno 110 stpeni. Laktovi ne smeju biti isutreni ili uvučeni ni pri stajanju ni u pokretu. Podlaktice su prave i paralelne, suve i mišićave. prednje došaplje ima dužinu oko 1/3 podlaktice i zaklapa sa njom ugao do oko 20-22 stepena. Isuviše koso dostavljeno prednje došaplje kao i strmo prednje došaplje utiču na primenu i izdržljivost.

Zadnje noge

Položene su blagounazad, pri čemu se gleano od zadi paralelne. Butna kost i potkolenica su otprilike iste dužine i grade ugao od oko 120 stepeni, a butine su snažne i mišišićave. Skočni zglobovi su snažni i čvrsti, a zadnje došaplje stoji vertikalno ispod skočnog zgloba.

Koža

Slobodno naleže, ali pritom ne stvara nabore.

Dlaka

Korektna je osštra dlaka sa razvijenom poddlakom. Pokrovna dlaka treba da bude štu gušća, prava i dobro polegla uz telo. Na glavi uključujući i unutršnjost ušiju, prednjoj strani nogu šapama, kao i prsitma dlaka je kratka. na vratu je nešto duža u gušća. Na zadnjim stranama prednjih i zadnjih nogu, sve do došaplja ili skočnog zgloba dlaka se produžava, a sa zadnje strane butine stvara gaćice.

Svako odstupanje od navedenih tačaka u standardu, mora se smatrati greškom. Čija ocena mora biti u pravlinom odnosu sa stepenom odstupanja.

Diskvalifikacione mane

Loše naravi, ujedljivi i nervozni psi. Psi sa utrđenom teškom HD greškom (displazija kuka). Monorhid, kriptorhid, kao i psi sa izrazito nejednakim ili zakržljanim testisima. Psi sa pomerenim ušima i greškama repa. Psi sa telesnim deformacijama. Psi sa greškama vilice pri nedostatku 1HR3 i neki dalji zub, 1HS (očnjak), 1DŽR4 ili HM1, odnosno M2, ili ukupno tri zuba više. Psi sa greškama vilice, podgrizanje od dva mlimetra ili više, predgriz, ukupno nepravilan odnos sekutića. Psi iznad ili ispod visine grebena više od 1cm, od propisanog. Albinizam (depigmentacija). Bela boja dlake. Duga oštra dlaka, duga, meka nedovoljno čvrsta priležuća pokrovna dlaka, čupave noge i rep sa zastavicom na dole. Duga meka dlaka bez poddlake, većonom podeljena na sredini leđa, zastavice na ušima nogama i repu.

Galerija

[uredi | uredi kod]

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. „German Shepherd — The Ultimate Service Dog”. German Culture. Arhivirano iz originala na datum 2015-04-24. Pristupljeno 15. 7. 2008. 
  2. „History of the Breed”. German Shepherds.com. Arhivirano iz originala na datum 2008-06-01. Pristupljeno 2015-06-26. 
  3. Coren: str. 134
  4. „AKC Dog Registration Statistics”. 
  5. „USA German Shepherd Dog Standard”. United Schutzhund Clubs of America. Arhivirano iz originala na datum 2008-06-10. Pristupljeno 20. 7. 2008. 
  6. „FCI Standard No 166”. Australian National Kennel Council. 23. 3. 1991.. Arhivirano iz originala na datum 2014-02-15. Pristupljeno 24. 2. 2013. 
  7. Breed Standard For The White German Shepherd Dog, White German Shepherd Dog Club Of America, Inc., September 1997, arhivirano iz originala na datum 2013-05-01, pristupljeno 2015-06-26 

Literatura

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]
U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: German Shepherd Dog