Njemački lovni terijer

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Nemački lovni terijer spada u 3 FCI grupu pasa. To je pas koji služi kao pomoćnik u lovu i to svestrani i poznat je po veoma snažnom ujedu. Obavezno je polaganje ispita urođenih osobina, a takođe se organizuje i veliki broj ispita sa ciljem da se izvrši kvalitetna selecija nemačkog lovnog terijera.Nemački lovni terijer je mali i kompaktan pas, crne boje sa paleži koji je dobrih proporcija za lov. Koristi se uglavnom kao pomoćnik prilikom lova radi aportiranja sitnije divljači, za lov pod zemljom (jamarenje), pogon divljih svinja, a takođe se NLT koristi i kao tragač za ranjenom divljači po krvnome tragu.

Istorija[uredi | uredi kod]

Prvo leglo za koje se smatra da su od njega nastali Nemački lovni terijeri je Walter Zangenbert dobio na poklon od upravnika jednog zološkog vrta. U pitanju je bilo leglo foksterijera, međutim sva štenad su bila crna sa crvenim ( riđim ) šarama. To je prema njihovom mišljenju bila idealna boja za lovačkog psa jer se razlikovala od svih vrsta divljači i sprečavala bi da pas bude upucan greškom.

U stvaranju rase nemački lovni terijer, veliku ulogu je odigrao dr Herbet Lackner. 1924 je osnovan klub za nemačke lovne terijere, a 1926 je tek registrovan kao udruženje sa sedištem u Minhenu. Selekcija je bila oštra i vodilo se računa o kvalitetu pasa, tako da su psi koji su odstupali od zacrtane norme bili ustreljeni. U jednom trenutku se došlo do preko 700 pasa, ali su svi bili isključivo držani kod registrovanih odgaivača. Tek posle toga se počelo sa prodajim lovcima.

Posle drugog svetskog rata, rad kluba je obnovljen u aprilu mesecu 1947 godine.

Utakmice[uredi | uredi kod]

Radi selekcije i odabira pasa sa najpoželjnijim karatkteristikama u lovu, Nemački lovni terijeri su proveravani na utakmicama. Na utakmicama su proveravani, mirnoća na pucanj, kontakt sa lisicom, kontakt sa jazavcom, pretraživanje vode, aport pernate divljači iz vode, aport zeca, aport fazana, krvni trag, izvlačenje divljači iz rova, pronalaženje i oblajavanje divlje svinje. Usled delovanja udruženja za zaštitu životinja, zabranjene su do daljnoga utakmice i ispiti za Nemačke lovne terijere koje omogućavaju direktan kontakt psa i divljači. Predviđeno je da se utakmice rade sa takozvanom pokrentom rešetkom što na terenu još nije zaživelo.

Greške u izgledu[uredi | uredi kod]

a) Smanjenje vrednosti: Uska lobanja, špicasta njuška, slabija donja vilica, nedostatak zuba osim trećih kutnjaka, uska vilica, svijetli i pjegavi nos; svijetle, velike, buljave oči. Stojeće uši, "lepršave" uši, premale, prenisko usađene, teške uši. Strme prednje noge, ulegnuta leđa, šaranasta leđa. Prekratka leđa, premala ili preširoka prsa, strme stražnje noge, kravlji stav, bačvast stav, štulast Hod, raširene šape, mačje šape. Rep nošen previše iznad leđa, nisko usađen rep, fina kratka dlaka, vunasta dlaka, otvorena dlaka, neodlakan trbuh.

b) Greške koje isključuju iz uzgoja: Predgriz, Podgriz, ukrižano, kliještasto Zubalo. Nedostatak zuba (osim trećih kutnjaka). Anomalije na testisima i greške na očima, pogrešna boja. Iznad ili ispod veličine.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Klubovi njemačkih lovnih terijera[uredi | uredi kod]