Nickelodeon (kino)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Nickelodeon (razvrstavanje).
Kino-dvorana u Torontu 1910. godine. Karakteristike nickelodeona su bile blještave reklame i ukrašene fasade kojima se privlačilo publiku, ali i unutrašnjost koja se sastojala od drvenih klupa.

Nickelodeon je izraz kojim se početkom 20. vijeka u SAD označavale prve specijalizirane kino dvorane, a koje su bile prvenstveno namijenjene siromašnoj publici u velikim gradovima. Izraz dolazi od američke riječi nickel kojom se označavalo 5 centi, te grčke riječi odeon koja je označavala zatvoreni teatar. Sam izraz se u SAD prvi put koristio 1888. godine, ali ga je za filmsku dvoranu prvi iskoristio poduzetnik John P. Harris koji je otvorio prvi Nickelodeon u Pittsburghu 19. juna 1905. U samo dvije godine nastao je cijeli niz sličnih Nickelodeona u gotovo svim vodećim američkim gradovima. Za njih je bilo karakteristično da su naplaćivali niske cijene ulaznica za program koji je obično trajao od petnaest minuta do sat i pol vremena, i u kome se u pravilu prikazivalo nekoliko kratkih filmova različite tematike. Većinu publike su činili pripadnici niže klase, ali i imigranti koji nisu govorili engleski te im je tada još uvijek nijemi film postao pristupačan oblik zabave. Osnivanje niza Nickelodeona je za sobom povuklo potrebu za stalnim snimanjem novog materijala za publiku, te potaklo komercijalni razvoj američke filmske industrije, ali i sistema distribucije. Nickelodeoni su, s druge strane, bili čest predmet negativnih stereotipa u tadašnjoj mainstream javnosti - dijelom zbog "sirove" publike, a dijelom zbog toga što je niska cijena ulaznica kompenzirana postavljanjem publike na drvene klupe, te predstavama u lošim sanitarnim i sigurnosnim uvjetima. Nickelodeoni su počeli nestajati 1910-ih kada je publika počela zahtjevati cjelovečernje filmove koji su tražili više cijene, ali i udobnije uvjete gledanja. Tako su se već 1920-ih umjesto "sirovih" Nickelodeona počele graditi tzv. filmske palače koje su u svemu nastojale oponašati najprestižnija i najraskošnija kazališta.

Godine 1976. je američki sineast Peter Bogdanovich svoj film posvećen ranim danima američke kinemtaografije nazvao Nickelodeon.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]