New York Knickerbockers

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

New York Knickerbockers je naziv jednog od prvih organiziranih bejzbol klubova, koji je igrao po pravilima sličnim današnjem sportu. Osnovao ga je Alexander Cartwright, osoba koja se također smatra osnivačem modernog bejzbola.

Cartwright je radio u vatrogasnoj brigadi zvanoj New York Knickerbockers, gdje je s kolegama kratio vrijeme igrajući town ball, igru koja se smatra pretečom suvremenog bejzbola. Međutim, 1845. je igralište koje su koristili na Manhattanu zatvoreno. Cartwright i njegovi prijatelji su došli na ideju da umjesto toga igraju na Elysian Fieldsu, parku koji se nalazio u Hobokenu u državi New Jersey, s druge strane rijeke Hudson. Vlasnik zemljišta im je pristao iznajmiti park za 75 US$ godišnje, pa je Cartwright odlučio osnovati klub kako bi prikupio nužna sredstva.

Klub je osnovan 23.9. 1845. Cartwright je ubrzo nakon toga odredio 20 pravila igre, koja će postati poznata pod nazivom Knickerbockerska pravila.

Dio članova kluba, koji nije htio prelaziti rijeku da bi igrao omiljenu igru, je odlučio stvoriti poseban tim pod nazivom New York Nine. Između njih i Knickerbockersa je 19.6. 1846. održana utakmica, koju mnogi smatraju prvom zabilježenom bejzbol utakmicom u historiji. Knickerbockersi su izgubili s rezultatom 23:1 za Nine.

Knickerbockerska pravila su kasnije poslužila kao osnov Nacionalnom udruženju igrača bejzbola za kodifikaciju vlastitih pravila godine 1857.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]