Nevije Sutorije Makron

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kvint Nevije Sutorije Makron (lat. Quintus Naevius Sutorius Macro ili Quintus Naevius Cordus Sutorius Macro, 21. st.e.38. n.e.) bio je prefekt rimske pretorijanske garde nakon što je njegov prethodnik na tom mestu, Elije Sejan, pogubljen 31. godine n. e. jer je pokušao da sklopi zaveru protiv cara Tiberija. Pre toga je, od 6. god. n. e. bio praefectus vigilum, dakle zapovedao je vatrogasnom brigadom u Rimu. Pretpostavlja se da je Makron igrao aktivnu ulogu u diskreditovanju Sejana a zatim i u obračunavanju s članovima njegove porodice i s njegovim pristalicama.

Makron je svoj položaj prefekta pretorijanaca zadržao i kad je na presto stupio Kaligula. Prema jednoj tradiciji, koja međutim nije verovatna, Makron je ostarelog cara Tiberija i ugušio na spavanju da bi Kaliguli osigurao presto. Svetonije kaže da je Tiberijevu naklonost bio stekao tako što je svoju ženu Euniju (ili Eniju) podveo caru oko 34. n. e. Smenjen je s položaja 38. n. e., nakon čega je ili pogubljen ili nateran na samoubistvo. Na čelo prefekta pretorijanaca postavljen je Kasije Herea, koji će se, nepune tri godine potom, staviti na čelo zavere protiv Kaligule.

U popularnoj kulturi[uredi | uredi kod]

Lik Makrona se pojavljuje u romanu Ja, Klaudije Roberta Gravesa, kao i na njemu temeljenoj BBC-jevoj TV-seriji gdje ga je tumačio John Rhys-Davies.

U kratkom filmu Trailer for a Remake of Gore Vidal's Caligula njegov lik tumači Benicio del Toro.