Nepovratni proces

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nepovratni adijabatski proces: od termodinamičkog stanja (temperatura, tlak i obujam) gasa s lijeve gornje strane može se postići termodinamičko stanje gasa s desne strane, ali obratno, zbog izmjene toplinske energije s okolinom, postiže se novo stanje s povećanom entropijom (s gubicima energije).

Nepovratni proces, neobrativi proces ili ireverzibilni proces je proces u kojem se prilikom prelaska energije iz jednog oblika u drugi dio energije gubi u okolinu i entropija fizičkog sistema raste. Primjerice, takvi su svi procesi povezani s trenjem, neelastičnim promjenama oblika tijela (plastičnost), električnim otporom i drugo. Svi realni, prirodni procesi su nepovratni. [1]

Termodinamički ireverzibilni proces (nepovratni proces) zbiva se kada termodinamički sistem od početnoga do konačnoga stanja brzo prolazi kroz više neravnotežnih stanja i ne može se odvijati u suprotnom smjeru.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. ireverzibilni proces (neobrativi proces, nepovratni proces), [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2017.