Na terapiji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Na terapiji
Formatdramska serija
ScenarioMilena Marković
RežijaMarko Đilas
NastupajuMiki Manojlović
Snežana Bogdanović
Branka Cvitković
Jezik/cisrpski
Broj sezona1
Broj epizoda45
Produkcija
Izvršni producent(i)Aleksandar Janković
Producent(i)Dragan Marinković
Zorana Popović
Producentska kompanija/eDTV Produkcija
Emitiranje
Originalni kanalFoks televizija
Originalno prikazivanje19. oktobar 2009. – 18. decembar 2009.
Kronologija
Srodne emisijeBeTipul

Na terapiji je srpska televizijska serija snimana tokom 2009.[1]

Serija "Na terapiji" bazirana je na izraelskoj seriji "Be Tipul" autora Hagajia Levija koja je doživela veliki uspeh u Izraelu i u međuvremenu postala jedna od najboljih izraelskih dramskih ostvarenja ikada.

Scenario za seriju je adaptirala - prilagodina jeziku i "doradila" likove Milena Marković, a reditelj je Marko Đilas.

Interesantno je da je američka TV kompanija HBO proizvela sopstvenu verziju "In Treatment" sa Gabrijelom Bernom i Dijanom Vest. Ova verzija serije je na šezdesetoj dodeli Emi nagrada u Americi osvojila dve nagrade.

Radnja serije prati psihoterapeuta Ljubomira Božinovića kroz njegove nedeljne seanse sa klijentima, uključujući i susrete sa sopstvenom terapeutkinjom i mentorom. Serija se sastoji iz pet linija priče koje se odvijaju u vremenskom intervalu od devet nedelja. Tokom serije sudbine glavnih junaka (pacijenata i njihovih terapeuta) se prepliću međusobno i njihov odnos tokom seanse bitno menja njihove privatne živote.

"Na terapiji" predstavlja jedinstvenu dramu koja prati pet pacijenata koji su na psihoterapiji (svaka terapija podrazumeva devet seansi). Svaki dan posvećen jednom klijentu - Maji, Borisu, Ani, Marku i Nataliji - dok je petak rezervisan za susret glavnog protagoniste sa svojim nekadašnjim supervizorom-mentorom Verom.

Serija se bavi svajidnevnim ljudskim problemima, odnosno psihologijom svakodnevnog života. Svaki klijent ima sopstvene i specifične probleme i poteškoće koje u saradnji sa terapeutom pokušava da „otkloni“ ne znajući i ne sluteći kuda će ih terapija zapravo odvesti. Sa druge strane, osoba od koje svi traže pomoć i podršku, se suočava sa sopstvenim strahovima i nesigurnostima, od kojih ne može pobeći.

Karakterizacije likova[uredi | uredi kod]

Ljubomir je glavni lik serije. Tipični pedesetogodišnjak koji iza svog autoriteta prema pacijentima krije nesređeni život. Upašće u zamke koje obično vidi kada se ne radi o njemu. Njegov privatni život i brak se raspadaju a i profesionalne dileme su sve izraženije.

Ljubomirovu ženu Danicu, ljuti što mora da se takmiči sa klijentima za njegovu pažnju. Iako mu svakodnevno pomaže da se izbori sa profesionalnim preokretima i problemima, konstantno se oseća izbačenom iz Ljubomirovog profesionalnog života. Smeta joj preterana tajanstvenog njenog muža, ali i sama krije sopstvene tajne.

Vera je Ljubomirov terapeut. Ona je alter ego njegove savesti, društvene savesti kakva bi ona trebalo da bude, a nema je. Vera je tu da bude svedok, da neprihvatanje i negiranje problema vodi u isti ambis kao i sam problem. Ljubomir i Vera su u konstantnom prijateljsko-terapeutskom ratovanju.

Boris je specijalac, profesionalni ratnik koje je proveo zadnjih 20 godina na terenu. Progone ga događaji iz prošlosti koji bude grižu savesti u njemu. Boris negira stvarnost, odbija da se suoči sa realnim svetom oko sebe. Njegov otac je njega i majku ostavio u detinjstvu što je uticalo na Borisobu psihu. On je arogantan, prepotentan i vrlo često izaziva provokacijama svog psihijatra. Uprkos tome, među njima se razvija gotovo očinski odnos.

Marko i Natalija su bračni par, roditelji jednog deteta. Na bračnu terapiju dolaze u trenutku kada je ona posle niza godina pokušaja trudna po drugi put ali želi da abortira. Taj čin otkriva njihove probleme i različite ambicije. Razlike u obrazovanju i ostale razlike samo su paravan njihovog osnovnog problema – nedostatka komunikacije.

Maja je zgodna i atraktivna medicinska sestra u tridesetim godinama i prolazi kroz burnu emotivnu krizu u vezi. Emotivno nestabilna i veoma manipulativna žena zaljubljuje se u svog terapeuta. Tokom terapije konstantno pokušava da ostvari erotski transfer sa Ljubomirom ne birajući načine i sredstva za ispunjavanje svog cilja.

Ana je sedamnaestogodišnjakinja, sportista, žrtva propalog braka svojih roditelja, kojoj je sport beg od porodičnih problema. Zaljubljuje se u svog trenera i usled nemogućnosti održavanja veze pokušava samoubistvo. Kod Ljubomira dolazi na procenu gde se otvara pandorina kutija njenih privatnih problema i frustracija.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac: Uloga:
Miki Manojlović Ljubomir
Snežana Bogdanović Danica
Branka Cvitković Vera
Sergej Trifunović Boris
Nenad Jezdić Marko
Tamara Vučković Natalija
Nataša Janjić Maja
Dragana Dabović Ana
Miodrag Brik Krivokapić Borisov otac
Ivana Vuković Milica
Jasna Đuričić Ljubica
Svetozar Cvetković Mirko
Dejan Matić Mata Strahinja
Dimitrije Dinić Dostavljivač pice
Aleksandra Jović Pacijent

Napomene i reference[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]