Foks televizija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Fox Televizija
Tiptelevizijska mreža
Država Srbija
Dostupnostkanal ugašen
transformisana u Prvu
OsnivačNews Corporation
VlasnikAntenna Group
Važni ljudiDejan Jocić, direktor
Početak
emitovanja
31. decembar 2006.
Vebsajtwww.foxtv.rs

Fox Televizija je bila jedna od pet televizijskih stanica u Srbiji koja je dobila nacionalnu frekvenciju u proleće 2006. godine, a zvanično počela sa radom 31. decembra 2006. 20. septembra 2010. se transformisao u Prvu srpsku televiziju, iako se firma i dalje zove Foks televizija d. o. o. zato što se licenca za emitovanje vodi na istu.

Većinski vlasnik je do 2010. godine bio je News Corporation sa udelom od 49%. Od 2010. Televiziju preuzima grčka Antenna Group.

Počeci[uredi | uredi kod]

Na tenderu koje je organizovala Republička radiodifuzna agencija News Corp. dobija dozvolu za pokretanje svog televizijskog kanala, pobeđujući RTL Grupu i CME Ronalda Laudera. Za generalnog direktora je imenovan Den Bejts. Nekoliko meseci kasnije ,6. septembra 2006, Fox Televizija počinje svoj eksperimentalni program tokom kog se prikazuje umetnuti Fox logo. Tri dana kasnije, u 20 sati je prikazan i prvi program, dokumentarac koji je trajao oko 45 minuta, posle kog je ponovo prikazivan logo. Ovakav program se nastavio i narednih desetak dana kada počinju da se prikazuju neke latinoameričke sapunice, filmovi, video spotovi, utakmice ULEB Kupa, kao i hrvatski tok-šou Sanja koji je do pre nekoliko meseci bio emitovan na hrvatskoj RTL televiziji. Dugo najavljivana kao srpska i drugačija, Fox Televizija svoj program zvanično počinje 31. decembra 2006. godine u 19 časova, centralnom informativnom emisijom Fox Danas koju su vodili Zoran Baranac i Jovana Jakić. Iste večeri usleđuju EPP, Naj od naj, koncert Madone i film. Ubedi pobedi se prikazuje pred izbore 21. januara 2007. i voditelj je bila Zvezdana Jovanović. Za razliku od ostalih televizija večernje vesti, nazvane Fox Fokus, emitovale su se od 22 sata. Tokom početnog perioda prikazuju se uglavnom starije i jeftine američke serije: Holivud safari, Policijska akademija, Alf, Odvažni i lepi. Jedine serije novije produkcije su Slučajevi iz prošlosti, Tri hil i Trka oko sveta.

Prvi programi domaće produkcije[uredi | uredi kod]

Emisija uzdanica Fox-a - Marko Živić Šou počinje sa emitovanjem u aprilu 2007. u terminu posle Fokusa, od 22 sata i 30 minuta. Ovaj jednočasovni večernji zabavno-muzički program se emitovao radnim danima u periodu od aprila do avgusta 2007. godine, kada je ugašen zbog, navodno, slabog rejtinga, iako je po mnogim istraživanjima ova emisija bila jedna od najgledanijih emisija na ovoj televiziji sa oko 900 000 gledalaca.[1]. Zajedno sa emisijom Marko Živić Šou sa prikazivanjem počinje i dnevni tok-šou Katarina koji je vodila bivša manekenka Katarina Rebrača. Katarina se završava nedugo posle Šou-a. Popularni su bili i EPP i Naj od naj. Salto je bio miljenik gledalaca, i Fox-u je uglavnom služio za upotpunjavanje programa, ali tokom vremena potpuno nestaje sa ekrana.

Sezona 2007/2008[uredi | uredi kod]

Fox Televizija je tokom jeseni 2007. počela da prikazuje nekoliko novih emisija: Da li si pametniji od đaka petaka je bio projekat sezone i emitovao se je do juna 2008., kada je najavljena nova sezona za jesen, ali kviz se nije vratio; Američko rvanje jednu od najpopularnijih emisija u to vreme, koja je posle nekoliko meseci prikazivanja zbog pritiska javnosti prebačena u kasnonoćni termin. U tuđoj koži, emisija u kojoj poznati menjaju svoje živote na jedan dan, ukinuta je posle samo par epizoda zbog niskih rejtinga, ali se tokom 2008 preselila na TV Pink, gde se i danas emituje sa dosta uspeha. Ludi kamen – najdugovečnija emisija ove televizije koja se emituje i danas. Sa prikazivanjem počinju i španska Primera, kao i NLB Liga. Oralno doba, večernji šou Milana Laneta Gutovića, bio je Fox-ov najgledaniji program te sezone, ali je ukinut zbog prevelikih mesečnih troškova. Na Fox se sa B92 preselila Formula 1. U proleće 2008. emitovan je Fort Boyard, sniman u koprodukciji sa bugarskim bTV-om i Fox-om iz Turske, članicama News Corporation-a do 2010. Počinje i emisija Posle kafe koju su počele da vode Danka Novović, Olja Rakić i Bojana Kesić. Kasnije im se pridružuje i nekoliko novih voditelja.

Leto 2008.[uredi | uredi kod]

U junu 2008. Fox započinje svoj Filmski festival, što znači da će se filmovi emitovati svake večeri od 21.00, i Fox Non-stop – noćni program koji se sastoji od nekih serija, rieliti emisija i dokumentarno – realistične serije Dosije FBI. Često je kritikovan filmski program Fox Televizije, jer je uglavnim sačinjen od filmova iz 80-ih i 90-ih i repriza filmova sa drugiha televizija, uglavnom RTS i Pink, ali i od nekih premijera, uglavnom mini-serija, koje se prikazuju odjednom, tokom cele večeri, i traju i do tri i po sata. Noćni program trajue i danas dok se više ne upotrebljava naziv filmoskog programa Filmski festival, iako se filmovi prikazuju gotovo svakodnevno.

Sezona 2008/2009[uredi | uredi kod]

22. septembra Fox Televizija pravi najveću izmenu u svom programu od početka emitovanja. Uveden je novi vizuelni identitet sličan ostalim evropskim televizijama-sestrama. Fox Vesti su počele da se emituju u 18 sati umesto u 19 i produžene su na jedan sat. Istog dana u 19 sati počela je sa emitovanjem jedna od najpopularnijih američkih serija Izgubljeni. Nešto više od mesec dana kasnije, 27. oktobra počeo je prvi srpski Survivor sniman u Panami tokom leta 2008. Fox Dosije i Olovne priče, kriminalističke emisije postale su veoma popularne. Krajem oktobra sa prikazivanjem počinje i Kviskoteka, rimejk jugoslovenskog kviza iz 80-ih. Sredinom decembra pokrenuta je i Fajront republika– šou Zorana Kesića koji se snima u studiju Fox –a sa atmosferom srpske kafane. Ovaj šou ima epitet jednog od najurbanijih na srpskim televizijama, i sa najmlađom publikom. Takođe je i treći pokušaj ove televizije za večernjim autorskim šouom, ali se za razliku od prva dva emituje jednom nedeljno.

Po završetku Survivor-a, sredinom februara 2009. kreće i sportski program Nindža ratnici, koji, iako japanske produkcije, postaje veoma popularni. “Oživljena” je i emisija Svet na dlanu.

Leto 2009.[uredi | uredi kod]

Fox Televizija pretiče B92 (koji u to vreme nema emisije svoje produkcije, već se tokom udarnog termina prikazuju samo reprize Uvoda u anatomiju i filmovi) i u leto 2009. ulazi kao treća televizija po gledanosti, zahvaljujući Nindža ratnicima koji je bio njihov najgledaniji program. Tokom leta ih nasleđuju Nepobedivi: Banzuke, a sa prikazivanjem počinju i Kraljevi Ade čije je Finale prikazano 26. septembra, a pobednik je bio grad Pirot. U ovom periodu su srpski sportisti postizali velike uspehe, pa je grad Beograd organizovao njihove dočeke na skupštinskoj terasi. Voditelji ovih dočeka nisu bili sa nacionalne televizije, već najpopularniji voditelji Fox-a Miljan Milićević i Ivan Tešanović. Dočeke su prenosili i RTS i Fox, ali su uvek bili gledaniji na RTS-u.

Sezona 2009/2010[uredi | uredi kod]

Nova sezona zvanično počinje 8. oktobra 2009., iako su neke emisije poput Fajront republike Zorana Kesića i Ludi kamen, najdugovečnija emisija na Fox-u, sa Srđanom Karanovićemod, a od ove sezone i Aleksandrom Obradović, počele nešto ranije, novom emisijom Mame u štrajku. Već sutradan počinje i Serbian Open Kviz u kojem će se boriti takmičari u ekipama iz cele Srbije. 19. oktobra počinje i Na terapiji– dramska serija snimana od decembra 2008. do marta 2009. i ima 45 epizoda, a iste večeri i Survivor Srbija 2: Karamoan. Posle kafe zamenjuje emisija Važne stvari. Posle Vikinga, 8. novembra počinje američki šou Wipeout, zauzimajući termin serije Na terapiji, koja se od sada prikazuje u 23.10. Fox Dosije Mašana Lekića počinje u petak, 13. novembra.

12. oktobra Fox uvodi novi vizuelni identitet, čija je podloga narandžasta boja, u prvi plan umesto slova O dolazi X, a takođe je primetna i nova karakteristična muzika, kao i to da je logo sada na levoj strani. Često se javljaju i prepoznatljiva lica poput Miljana Milićevića, Ivana Tešanovića, Andrije Miloševića, Aleksandre Obradović, Zorana Baranca, Ane Mitić i drugi. Novi moto je Uključi se!, a takođe je relansiran i veb sajt.

U februaru 2010. uspešno se završava druga sezona Survivor-a. Počinje druga sezona akcionog šoua Fort Boyard i nova japanska emisija Takeši. Reprizira se i serija Izgubljeni.

Započeto je i emitovanje turske serije Hiljadu i jedna noć, koja posle prebacivanja iz popodnevnog u termin od 20 sati postaje jedna od najgledanijih stranih serija u Srbiji, i Moja desna ruka - šou u kome pevačica Seka Aleksić traži svog asistenta.

Leto 2010.[uredi | uredi kod]

Tokom leta 2010. se sa velikim uspehom prikazuje turska serija 1001 noć zahvaljujući kojoj je Fox Televizija nekoliko puta biva najgledanija televizija u udarnomm terminu.[2] Ranije je počeo sa prikazovanjem i večernji šou Veče sa Ivanom Ivanovićem, za kojeg je odlučeno da se nastavi i tokom leta. Večernjim programom dominiraju filmovi. Potpisan je i ugovor o saradnji sa FK Crvena zvezda, po kome će Fox prenositi deset izabranih mečeva po sezoni u narednih pet godina.[3].

Fox postaje Prva TV[uredi | uredi kod]

Kako je krajem 2009. godine Antenna Group postala vlasnik Fox Tlevizije, nije bilo poznato koje ime će ova TV nositi na dalje. Tokom aprila i maja bilo je spekulacija da će televizija promeniti ime, i to najverovatnije u PST. Početkom avgusta mediji su preneli plan Fox-a da od jeseni nosi ime Prva srpska televizija, ili skraćeno Prva TV.[4] Početkom septembra je obavljeno da će televizija nositi novo ime od 20. septembra 2010. Kako prema srpskom zakonu nije dozvoljeno da televizija menja svoje ime, od RRA je dobijena samo dozvola za korišćenje akronima PST ili imena Prva TV za on i ofskrin promociju. Direktor marketinga Aleksandar Radoš je najavio da tada počinje nova sezona na Prvoj TV. Poznato je da će se u tv sezoni 2010/2011 prikazivati: VIP Survivor, Dođi na večeru, Farmer traži ženu, Želite li da postanete milioner, Veče sa Ivanom Ivanovićem, Fajront Republika, Eksploziv, Ekskluziv, Galileo, Volim Srbiju, a u planu za 2011. su i X Faktor, Paklena Kuhinja i Top Model.

Fox Vesti[uredi | uredi kod]

Danas je prvi zvanični program emitovan na Fox Televiziji, 31. decembra 2006. Ove vesti emitovane su u 19 časova iz improvizovanog studija, i obeližili su ih neuspelo uključenje iz studija Fox News-a u Bagdadu i video snimak u kome predsednik News Corp.-a Rupert Merdok iz studija Fox News-a građanima Srbije želi srećnu Novu godinu. Voditelji su bili Zoran Baranac i Jovana Jakić. Uspostavljen je i Fox Info-sistem sa lokalnim stanicama širom Srbije, što omogućava brži i lakši pristup lokalnim vestima.

Posle objavljivanja hapšenja Radovana Karadžića, 21. jula 2008., oko 23 sata i 15 minuta počinju vanredne Vesti, prve među srpskim televizijama. Vodio ih je Zoran Baranac, i trajale su do 3 sata i 30 minuta posle ponoći. Na pres-konferenciji održanoj nekoliko dana posle hapšenja, Cesid je televiziju Fox proglasio najbržom, najefikasnijom i najobjektivnijom. Od tada Vesti poboljšavaju svoj status i postaju gledanije, a Fox Televizija promoviše svoj informativni program kao takav.

Tokom leta 2008. gasi se jutarnji program Fox i prijatelji

Velika promena događa se 22. septembra 2008. kada se Vesti premeštaju u 18 časova, i produžavaju se na jedan sat. Sa prikazivanjem počinje i Fox 900 sekundi – jutarnje vesti u 7 sati.

Na Fox-u je bilo nekoliko političkoh emisija: Ubedi-pobedi, Recite narodu, Tanja Vidojević i... , ali nijedna od njih se danas ne nalazi u programu. Samo se Ubedi-pobedi emituje u vreme izbora i na samu izbornu noć.

U junu 2009. omogućeno je gledanje Vesti na internet sajtu Fox-a.

20. avgusta 2009. informativna redakcija je smanjena na samo pet novinara, tri voditelja i dva urednika. Vesti su skraćene na 30 minuta i ne emituju se vikendom. Otkazan je i program 900 sekundi.

12. oktobra 2009. je izmenjen studio Vesti, u pozadini se vide samo televizori, dok je ostatak crne boje, dodati su i neki svetlosni efekti narandžaste boje, umesto plave boje na velikom natpisu sada je narandžasta, a uklonjena je i cev iza deska koja je odvajala studijski od redakcijskog dela.

Lica: Zoran Baranac, Zvezdana Jovanović Popović i Ana Mitić. U julu 2010. timu se pridružuje i Aleksandra Janić.

Direktor Informativnog programa do avgusta 2009. bila je Tatjana Vidojević.

Rejtinzi[uredi | uredi kod]

Od početka postojanja, Fox Televizija bila je poslednja televizija sa nacionalnom frekvecijom po gledanosti. Kako je prolazilo vreme, njen plasman bio je sve bolji. Tako je postala televizija sa najbržim rastom, i sada zauzima četvrto, u nekim periodima treće mesto, iza RTS 1, Pinka, B92, a ispred RTS 2, TV Avala i Košave/Happy TV-a.

Svoj rekord u gledanosti Fox Televizija dostigla je 14. februara 2009. kada je emitovano finale Survivor-a, a u program se uključilo 27% gledalaca.[5]

26. juna 2009. Fox je bio drugi u udarnom terminu (posle TV Pink) zahvaljujući emisiji Nindža ratnici, ali i seriji Ubistva u Midsomeru i filmu.

U prvoj polovini 2009. Fox je i zvanično pretekao B92 i postao treća nacionalna televizija po gledanosti, sa udelom od 7.9%. U drugoj polovini pada na 4. mesto, kako na B92 počinje nova sezona Velikog brata.

U prvih nekoliko meseci 2010. godine Fox povećava svoju gledanost na oko 10% i zauzima treće mesto među nacionalnim televizijama po gledanosti. Gledanost B92 znatno opada, na samo 6.6%.

Otpuštanja 2009.[uredi | uredi kod]

Sredinom avgusta 2009. na Fox Televiziji događa se veliki preokret, kao posledica mera za skraćivanje troškova. Sa televizije je otpušten veliki broj radnika, od čega najviše novinara i snimatelja, čak 40. Tako je jedna od najvećih informativnih redakcija umanjena za 60%. Ostalo je pet novinara i snimatelja, tri voditelja, a od pet urednika samo dvoje je zadržalo posao. Vesti su sa jednog sata skraćene na 30 minuta i više se ne emituju vikendom. Ukinute su jutarnje vesti 900 sekundi. Urednica informativne redakcije Tanja Vidojević dala je otkaz kao znak solidarnosti. Generalni direktor Fox-a Den Bejts je izjavio da su ova otpuštanja posledica ekonomske krize, kao i da je poslovanje Televizije opalo za 40%. Takođe se svima zahvalio na saradnji i na tome što su zajedno Fox doveli na stabilno treće mesto po gledanosti. Osim iz informativne redakcije, iz koje je otpušteno najviše ljudi jer je ona “najskuplja, a najmanje zarađuje”, otpušten je deo radnika ostalih odeljenja kao i obezbeđenja.

Prenos osnivačkih prava[uredi | uredi kod]

Većinski vlasnik televizije Fox (49%, jer srpski zakon ne dozvoljava da strana kompanija ima veći udeo), Rupert Merdok i njegova News Corporation planirali su prodaju svog udela u Fox Televiziji krajem 2008. Pored srpske, trebalo je da budu prodate i ostale televizije u istočnoj Evropi .[6]. Krajem oktobra je objavnjeno da će RTL kupiti TV Avala (što se nije dogodilo), a da CME ne planira kupovinu novih stanica zbog Globalne ekonomske krize. Televizija nije prodata.

News Corpoation i Antenna Group saopštili su krajem 2009. godine da su postigli sporazum o prenosu osnivačkih prava u Fox televiziji, jer po srpskom zakonu nije moguća profaja televizije, kako bi se Korporacija skoncentrisala na prioritetnija (profitabilnija) tržišta.[7] U februaru 2010. objavljeno je i da će News Corpoation prodati 100% vlasništva u bTV za oko 400 miliona dolara. Procenjuje se da je u to vreme dug Fox-a bio oko 5 miliona evra.

U aprilu 2010. objavljeno je da se Den Bejts vraća u SAD zbog ličnih razloga i da će ga na mestu generalnog direktora Fox-a zameniti Dejan Jocić.[8]

Sličnost sa bTV-om[uredi | uredi kod]

bTV (Balkan News Corporation) je bugarska televizija, takođe kompanija News Corporation-a. Fox Televizija nastaje po uzoru na ovu sestrinsku televizijsku stanicu. Kao i bTV, Fox Televizija je u početku svog emitovanja vesti prikazivala u 19 i 22 sata, i imala 2 sata programa u udarnom terminu. U vremenu od 22.30 emitovao se večernji šou. Ali vremenom se ovo menja. Vesti na Fox-u se prebacuju u 18 sati, ali produžuju na jedan sat. Večernje vesti su se tokom kratkog vremena emitovale 23.00, ali kasnije se emituju petominutne Vesti sa naracijom koje nemaju stalni termin. Na Fox-u počinje da se emituje Survivor, koji se snima na istim lokacijama i u isto vreme kao i bugarski (i izraelski). Fort Boyard se snimao u koprodukciji sa bTV-om i Fox-om iz Turske. Srpski Da li ste pametniji od đaka petaka sniman je u studiju u Sofiji. Početkom 2010. godine je objavljeno da je bTV prodat CME grupi.

Amerikanizacija[uredi | uredi kod]

Od prijavljivanja Fox Televizije na konkurs za dodelu nacionalnih televizijskih frekvencija spekulisalo se o tome kolika će u stvari biti objektivnost ove televizije zbog stava o američkom Fox News-u. Smatralo se da će biti naklonjena Americi, kao i da se ona zbog toga stvara u Srbiji. Zato je početni slogan Fox Televizije Srpska i drugačija. Takođe naglašavaju da u Srbiju vraćaju pravo značenje reči vest i objektivizam.

Na samom početku su se strana vlastita imena u informatiovnim i drugim emisijama pisala u originalu (na primer Washington, George Bush i druga). Danas se upotrebljava Fox Breaking News za vanredne vesti, a na redakcijskim računarima stoji pozadina na kojoj piše Fox News.

Prelazak Grand produkcije na Fox[uredi | uredi kod]

U avgustu 2010. TV Pink je prekinuo saradnju sa Grand produkcijom. Tada su mediji objavili da se direktor Granda Saša Popović sastao sa vlasnikom Fox-a Minosom Kirjakuom, i tom prilikom dogovorio prelazak Granda na tu televiziju za navodnih pet miliona evra po sezoni. Samo par dana posle ovih navoda u medijima, Pink i Grand su obnovili saradnju, i emisije Granda ostale su na Pinku.[9][10]

Programi Foksa do septembra 2010.[uredi | uredi kod]

Program Fox Televizije sačinjava pet celina: Total, Film, Serija, Sport i Info.

Total[uredi | uredi kod]

Serije[uredi | uredi kod]

Sport[uredi | uredi kod]

Info[uredi | uredi kod]

  • Fox Vesti
  • Fox Dosije
  • Domaćin

Raniji zapaženi programi[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]