Mushezib-Marduk

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Mushezib-Marduk bio je kaldejski princ odabran za kralja Babilona (692 - 689. pne.).

Mushezib-Marduk je naslijedio Nergal-usheziba koji je godinu dana prije poražen u bitci protiv asirskog kralja Sanheriba. I Mushezib-Marduk je nastavio borbu protiv Asiraca, a na svoju je stranu kao saveznike dobio elamskog kralja Humban-nimenu. Koalicija, kojoj su se priključila aramejska i iranska plemena, se suprotstavila Sanheribu u velikoj bitci kod Halulea 691. pne. Bitka je završila neodlučno, ali se smatra kako su Asirci pretrpjeli najveće gubitke.

Svi vladari-učesnici bitke su ostali na svojim prijestoljima, ali je iste godine Humban-nimena doživio moždanu kap. Tako je Mushezib-Marduk ostao bez najvažnijeg saveznika.

To je Sanherib iskoristio kako bi poduzeo veliki pohod na Babilon. Grad je godine 689. pne. opsjeo te osvojio nakon devet mjeseci. Nastojeći se osvetiti za smrt Ashur-nadin-shumija, babilonskog kralja i vlastitog sina, Sanherib je odlučio opljačkati i zapaliti Babilon, srušiti njegove bedeme, a čak je i tok Eufrata skrenut u sam grad. Što se tada dogodilo s Mushezib-Mardukom, nije poznato, ali se pretpostavlja da je ubijen.

V. također[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Nergal-ushezib
Kralj Babilona
693–689. pne.
Slijedi:
Sennacherib