Most u Klepcima

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Most u Klepcima premošćuje rijeku Bregavu, opština Čapljina, Bosna i Hercegovina.

Lokacija[uredi | uredi kod]

Lociran je u neposrednoj blizini naselja Klepci, 1 km sjeverno od grada, uzvodno od ušća rijeke Bregave u Neretvu nekih 200 metara. Zapadno od mosta prolazi magistalni put M-17, Sarajevo - Jadransko more.

Istorijski podaci[uredi | uredi kod]

Na mjestu današnjega mosta postojao je rimski most. Tačno vrijeme izgradnje mosta iz tog perioda nije utvrđeno. Pretpostavlja se da je godine 1517. hercegovački beg Mustafa-beg nadogradio današnji most, koji je oko 170 godina kasnije obnovljen. Nije poznato da li je izmjenjen njegov prvobitni izgled. Prema pisanim izvorima na ovom mostu je postojao natpis kome se izgubio svaki trag.

Opis[uredi | uredi kod]

Podsjeća na svodove rimskih mostova kao i na luk Starog mosta u Mostaru, ali se svojim specifičnostima posebno izdvaja, predstavlja jedno od najznačajnijih djela osmanskog graditeljstva u oblasti infrastrukturnih objekata.

Most je izgrađen sa lučnim otvorom raspona 17,52 m (strijela luka iznad najnižeg vodostaja 6,30 m i produžava se oko 1,0 m ispod površine vode). Lučna konstrukcija mosta je urađena segmentno. Specifičnost mosta je najveći raspon ovog tipa mostova na ravničarskim rijekama. Korito rijeke je na ovom mjestu relativno široko, obale su niske, zbog čega graditelj izvodi veće kamene podzide i formira dugačke prilazne rampe, sa čime je suzio raspon na 17,52 m.

Podgled svoda izveden lijepo obrađenim klesancima, sa radijalnim fugama. Čeoni lukovi svoda uvučeni su (oko 4 cm) u odnosu na čeone zidove pa širina svoda iznosi 3,69 m. Ovi elementi su izvedeni od pravilnih klesanaca u nižim dijelovima horizontalnog, a u gornjim dijelovima kosog i radijalnog smjera. Vijenac iznad čeonih zidova je visine 17 cm i jednostavne je profilacije, sa ogradom visine 88 cm. Istak vijenca iznosi 10 cm u odnosu na ogradu. Debljina istaka je nekih 15 cm. Hodna konstrukcija je širine 3,75 m sa strmom niveletom. Najviša točka iznosi 7,20 m iznad minimalne razine vodostaja. Obrađena je u kaldrmi od krupnijeg riječnog oblutka sa neujednačenim stubama (u ravnini vijenca na čeonim zidovima). [1]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Džemal Čelić, Mehmed Mujezinović, Sarajevo 1969 -Stari mostovi u BiH
  • Milan Gojković, Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa BiH, 1989 -Projekat sanacije mosta u Klepcima

Reference[uredi | uredi kod]