Marinci

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Mornaričko pješaštvo)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Španski kraljevski marinci za vrijeme Bitke kod Lepanta, 1571.

Mornarička ili pomorska pješadija, čiji se pripadnici kolokvijalno nazivaju marinci, u najširem smislu predstavlja izraz za pješadijske formacije ili jedinice posebno obučene i/li namijenjene za djelovanja u okviru ili vezana uz pomorsko ratovanje. Marinci tradicionalno služe kao dio posade ratnih brodova zadužen za vojnopolicijske zadatke i osiguranje plovila, odnosno za vršenje abordaža (nasilnog preuzimanja) neprijateljskih plovila. U novije vrijeme se pod marincima podrazumijevaju jedinice i formacije specijalno obučene i opremljene za desant na neprijateljsku obalu; tada se češće koristi izraz mornaričko-desantna pješadija.

Marinci u organizacijskom smislu, ovisno o državi, mogu predstavljati dio ratne mornarice ili kopnene vojske, a u nekim slučajevima mogu biti i samostalan dio oružanih snaga. Kao primjer se može navesti Marinski zbor SAD koji posjeduje vlastitu logistiku, transportne, artiljerijske, oklopne, pa i zrakoplovne jedinice.

S obzirom na specifične okolnosti djelovanja, od marinaca se u vojskama obično traži izuzetne psihofizičke kvalitete, te se zbog toga oni smatraju elitom oružanih snaga neke države.