Mlada Italija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mlada Italija

Mlada Italija (ital. La Giovine Italia) je bio politički pokret koju je Giuseppe Mazzini osnovao 1831. godine. Cilj pokreta je bilo stvaranje ujedinjenje Italije kroz promovisanje opšte pobune u italijanskim reakcionarnim državama i u zemljama okupiranim od strane Austrijskog carstva. Mazzinijevo verovanje je bilo da podizanje sveopšteg ustanka kreira ujedinjenu Italiju.[1]

Mlada Italija je osnovana u Marseju u julu 1831. U 1833. godini više članova koji su planirali ustanak u Savoji i Pijemontu su uhapšeni i pogubljeni od strane sardinijske policije. Još jedan neuspeh u ovim pokrajnama je bio u februaru 1834. godine, nakon čega je pokret prestao da postoji neko vreme do 1838. u Engleskoj. Dalje pobune na Siciliji, Abruzu, Toskani, Lombardiji-Veneciji, Romagni (1841 i 1845), Bologni (1843) nisu uspele. Takođe, kratkotrajna je bilo Rimska republika od 1848-1849, koje je slomila francuska vojska koju je pozvao pomoć papa Pio IX.

U međuvremenu Mlada Italija je postala deo pokreta Mlada Evropa (kreirana 1835), koja je bila više internacionalno orijentisana, zajedno sa sličnim pokretima kao što su Mlada Nemačka, Mlada Poljska i Mlada Švajcarska.

Macinijev pokret je u osnovi prestao nakon poslednjeg revolta protiv Austrije u Milanu u 1853, uništavajući nadu demokratske Italije u korist Pijemontske monarhije, koja je i postigla nacionalno ujedinjenje nekoliko godina kasnije.

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. Hunt, Lynn, Thomas R. Martin, and Barbara H. Rosenwein. The Making of the West, Volume C Since 1740 : Peoples and Cultures. Boston: Bedford/Saint Martin's, 2008.