Minamoto no Yorimitsu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Raikō; autor: Kikuchi Yōsai
Utagawa Kuniyoshi, Minamoto Yorimitsu se bori protiv Tsuchi-gumoa
Ovo je japansko ime; porodično ime je Minamoto.

Minamoto no Yorimitsu (源 頼光? 948 – 29. august 1021), također poznat kao Minamoto no Raikō, bio je japanski velikodostojnik i vojskovođa koji je služio carske regente iz klana Fujiwara zajedno sa bratom Yorinobuom, poznat po tome što je koristio nasilne mjere koje Fujiware nisu htjeli ili mogli koristiti. Predstavlja jedan od najranijih pripadnika klana Minamoto koji se proslavio vojnim podvizima, a od čega se najviše ističe uništenje bandita Ōeyame.

Zahvaljujući vjernoj službi je stekao vlast nad provincijama Izu, Kozuke i brojnim drugim, kao i niz dvorskih titula. Yorimitsu je služio kao komandant pukovnije Carske garde, te sekretar u Ministarstvu rata. Nakon što mu je umro otac Minamoto no Mitsunaka, naslijedio je provinciju Settsu.

Yorimitsu se često spominje u japanskim pričama i legendama, kao što su legenda o Kintarōu (Zlatni dječak ili Sakata no Kintoki), legenda o Shuten Dōjiju i legenda o Tsuchigumou.

Raikoa u tim legendama često prate četiri legendarna sluge/pratioca kao poznatih kao Shiten-nō (Četiri stražarska kralja). To su Watanabe no Tsuna, Sakata no Kintoki, Urabe no Suetake i Usui Sadamitsu.

V. također[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Sansom, George (1958). 'A History of Japan to 1334'. Stanford, California: Stanford University Press.