Milišićeva ciglana

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Milišićeva ciglana je naziv jednog od četiri logora koji su radili na teritoriji Beograda u okupiranoj Srbiji tokom Drugog svetskog rata.[1] U logoru je bilo smešteno nekoliko hiljada ljudi, najviše partizana iz Dalmacije i Bosne, a oko 500 njih je umrlo u logoru.[2]

Nastanak ciglane[uredi - уреди | uredi izvor]

Početkom dvadesetog veka je na Zvezdari u Beogradu bila razvijena ciglarska industrija jer su se na Zvezdari tada nalazile brojne ciglane koje su snabdevale Beograd i deo Srbije ciglama. Jedna od najpoznatijih je bila i Milišićeva ciglana koja se nalazila u blizini gradske bolnice i koja je duže od svih ostalih održala proces proizvodnje.[3]

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. [12. februar 2006. "Intervju Branke Prpe na internet sajtu Radio slobodna Evropa"]. Arhivirano iz originala 12. februar 2006.. 12. februar 2006.. Pristupljeno 13. septembar 2010.. "Beograd je jedini grad u Evropi koji je na svojoj teritoriji imao četiri logora. To su, da podsetimo, Sajmište, Banjički logor, Topovske šupe i Milišićeva ciglana na Zvezdari" 
  2. "Ratni zločinci: Tihi susedi". http://elmundosefarad.wikidot.com/ratni-zlocini:tihi-susedi. Pristupljeno 13. septembar 2010.. "četvrti logor, Milišićeva ciglana na Zvezdari. U njemu je boravilo nekoliko hiljada zatočenika, uglavnom partizana iz Dalmacije i Bosne. Oko 500 njih umrlo je u samom logoru." 
  3. "Citat iz knjige "Beogradska periferija kod Cvetkove kafane" objavljen na internet sajtu Istorijat Zvezdare". http://zvezdara.weebly.com/istorijat.html. Pristupljeno 13. septembar 2010.. "početkom 20. veka na Zvezdari je bila razvijena ciglarska industrija, koja je snabdevala građevinare iz celog grada, pa i delova uže Srbije. Najpoznatije ciglane bile su "Braća Jaćimović", "Milišić" i "Brunclikova" ciglana. Najduže je opstala Milišićeva ciglana u blizini Gradske bolnice" 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]