Mikroautomobil

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Messerschmitt KR200.

Mikroautomobil je naziv koji se koristi za maleni automobil, koji se 1910-ih i 1920-ih nazivao ciklomobilima Za njih se koriste različite definicije, od "manje od 3 metra dužine" do "manje od 85 kubnih stopa/2400 litara unutarnjeg volumena". Većina definicija koristi različite parametre, od kojih je često važna veličina motora. The Register of Unusual Microcars Arhivirano 2006-01-02 na Wayback Machine-u u UK navodi: "ekonomska vozila s tri ili četiri kotača, koje pokreće benzinski motor manji od 700cc ili baterije, proiizveden 1945". The Bruce Weiner Microcar Museum (najveća kolekcija mikroautomobila) navodi "Veličine motora ispod 700cc te 2 vrata ili manje" dok američki Vintage Microcar Club koristi definiciju motora ispod 1000cc.

Mikroautombili obično imaju samo jednog vozača i jednog putnika, a nekada imaju samo tri kotača. Mikroautombili se uglavnom proizvode i koriste u ekonomske svrhe; kada vlada oskudica materijala i opreme, odnosnos gorivo je skupo.

U anglosaksonskom svijetu se koristi izraz station car (stanični automobil), s obzirom da je tim vozilima svrha dovesti vozača od njegovog doma u predgrađu do Park and Ride parkirališta gdje vozilo ostaje parkirano dok vlasnik javnim prijevozom putuje do radnog mjesta u središtu grada.

Uz putničke mikroautomobile postoje i teretni mikrokamioni, koji se uglavnom koriste u velikim skladištima i u uskim ulicama gdje su veća teretna vozila neekonomična i nepraktična.

Proizvođači mikroautomobila[uredi | uredi kod]

V. članak o Kei automobilu za proizvođače Kei automobila.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]