Mihrimah Sultana

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Mihrimah (21. ožujka 1522.,Carigrad - 25. siječnja 1578.Carigrad) je kćer Sulejmana I. poznatijeg kao Sulejman Veličanstveni i Oleksandre Anastasije Lisovske poznatije kao sultanije Hürrem.

Biografija[uredi | uredi kod]

Mihrimah se rodila u Carigradu21. ožujka 1522., kao drugo dijete od njih šestero i kao prva i jedina kći osmanskog sultanaSulejmana Veličanstvenog i njegove supruge Sultanije Hürrem. 26. novembra 1539. godine u Istanbulu, kad je imala sedamnaest godina, Mihrimah se udala za Rüstema, devshirmea iz Hrvatske koji se popeo na mjesto guvernera Diyarbakıra, a kasnije i Velikog vezira Sulejmana. Njezin svadbeni obred i proslava obrezivanja mlađeg brata Bayezida dogodila se istog dana. Pet godina kasnije, njenog supruga Sulejman je izabrao za velikog vezira. Iako je sindikat bio nesretan, Mihrimah je cvjetala kao zaštitnica umjetnosti i nastavila putovati s ocem sve do smrti svoga supruga. Mihrimah Sultan i Rüstem-paša imali su dvoje djece: Osmana i Hümaşah.

Ime[uredi | uredi kod]

Mihrimah ime na perzijskom znači "svjetlost mjeseca". Zapadnjacima je bila poznata kao Kamerija, što je varijanta "Qamariah", arapske verzije njenog imena što znači "mjesec". Njezin portret Cristofano dell'Altissimo naslovljen kao Cameria Solimani.

Ostale osmanske carske princeze koje su također nazivale "Mihrimah" i također bliski rođak Mihrimah Sultana bile su:

Mihrimahova nećakinja, kćerka Şehzade Bayezida (sin Sulejmana Veličanstvenog; Mihrimahov mlađi punokrvni brat)

Mihrimahina unuka, kći Murada III (sin Selima II; Mihrimahov nećak)

Smrt[uredi | uredi kod]

Mihrimah je umrla 25. siječnja 1578. g. u palači Topkapi u Carigradu. Umire 20 godina nakon smrti svoje majke, a 12 godina nakon smrti svoga oca Sulejmana.

To je bilo za vrijeme vladavine Murata III., Mihrimahinog nećaka.

Njoj u čast, napravljena je velika džamija u Istanbulu.

Mihrimah Sultan
Princeza

Suprug/a Damat Rüstem Pasha
Potomstvo Ajše Humašah Sultanija
Princ Osman
Kuća Kuća Osmana
Otac Sulejman Veličanstveni
Majka Rokselana
Rođen/a (1522-03-21)21. 3. 1522.
Istanbul, Osmansko Carstvo
Umro/la 25. 1. 1578. (dob: 55)
Istanbul, Osmansko Carstvo
Religija Islam