Metoksi

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Struktura tipične metoksi grupe.

U hemiji (a posebno u organskoj hemiji), metoksi grupa je funkcionalna grupa koja se sastoji od metil grupe vezane za kiseonik. Hemijska formula ove grupe je OCH3.[1][2]

Reč metoksi se u organskoj nomenklaturi obično koristi za opisivanje etara. Ona je elektron donirajuća grupa i može da umanji kiselost organskog jedinjenja.

U najjednostavnijem slučaju ona je vezana za metil grupu dajući dimetil etar. Primeri drugih metoksi etara su metoksietan i metoksipropan. Ona se često javlja u polju prirodnih jedinjenja, npr. O-metilisani flavonoidi. Ona je isto tako prisutna u meskalinu i njegovim analozima, 2C-B, 2C-E i 2C-P.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Clayden Jonathan, Nick Greeves, Stuart Warren, Peter Wothers (2001). Organic chemistry. Oxford, Oxfordshire: Oxford University Press. ISBN 0-19-850346-6. http://www.organic-chemistry.org/books/reviews/0198503466.shtm. 
  2. Smith, Michael B.; March, Jerry (2007). Advanced Organic Chemistry: Reactions, Mechanisms, and Structure (6th izd.). New York: Wiley-Interscience. ISBN 0-471-72091-7. http://books.google.com/books?id=JDR-nZpojeEC&printsec=frontcover.