Mercury Rising

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Opasna šifra
RežijaHarold Becker
Producent
  • Brian Grazer
  • Karen Kehela
Scenario
  • Lawrence Konner
  • Mark Rosenthal
PredložakSimple Simon,
Ryne Douglas Pearson
Uloge
Muzika
  • John Barry
  • Carter Burwell
FotografijaMichael Seresin
MontažaPeter Honess
Studio
  • Imagine Entertainment
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere
3. 4. 1998 (1998-04-03)
Trajanje111 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet60 mil. $[1]
Bruto prihod93,1 mil. $[2]

Opasna šifra ili Šifra Merkur (engl. Mercury Rising) američki je politički akcioni triler iz 1998. sa Bruceom Willisom i Alecom Baldwinom u glavnim ulogama. Režirao ga je Harold Becker, a baziran je na romanu Rynea Douglasa Pearsona iz 1996. originalno objavljenom kao Simple Simon, što je bio i radni naslov filma. Willis igra Arta Jeffriesa, FBI agenta na tajnom zadatku koji štiti 9-godišnjeg autističnog dječaka Simona Lyncha (kojeg igra Miko Hughes) – metu vladinih atentatora usljed provaljivanja koda od najvišeg značaja za nacionalnu sigurnost.

Film je izašao 3. aprila 1998. godine, a dobio je većinom negativne recenzije.

Radnja[uredi | uredi kod]

Tokom pljačke banke i talačke krize na poprištu, FBI agent na tajnom zadatku Art Jeffries (Bruce Willis) neuspješno pokuša da pregovara za više vremena za rješavanje situacije. FBI upada u banku i ubija pljačkaše, ali Jeffriesova krinka je razotkrivena pa on dobija dosadan uredski posao.

Devetogodišnji autistični savant Simon Lynch (Miko Hughes) dobija križaljku za odrasle od svog učitelja; on dešifruje broj telefona u numeričkoj slagalici. Objavljena je u časopisu, a ’krivci’ su dvojica stvaralaca koda iz Agencije Nacionalna sigurnost (NSA), Dean Crandell i Leo Pedranski; cilj im je bio da provjere da li će iko dešifrovati zagonetku. Kod, nazvan „Merkur”, navodno je tako kompleksan da njegovi stvaraoci nisu vjerovali da bi ijedan kompjuter mogao da ga provali. Simon poziva telefonski broj, a glavni na odjeljenju NSA, poručnik Nicholas Kudrow (Alec Baldwin) shvata da je dječakova sposobnost da dešifruje kod ozbiljna prijetnja po sigurnost. Šalje dvojicu atentatora, Petera Burrella i Shayesa (Peter Stormare) da ’uklone’ dječaka i njegove roditelje, Martina i Jenny Lynch.

Predstavivši se kao policijski detektiv, Burrell ulazi u dom Lynchevih i pištoljem s prigušivačem hladnokrvno ubija i majku i oca Simona. Nije uspio da pronađe samog Simona, tako da čuvši sirene policijskih vozila koja dolaze (Martin je nazvao 911 prije nego što je ubijen), Burrell nabrzaka namjesti da mjesto zločina izgleda kao ubistvo i samoubistvo; potom pobjegne sa Shayesom na nepoznatu lokaciju.

Jeffriesa šalju da istraži zločin, a on pronalazi Simona koji se sakrio u mali prostor iza ormara u svojoj spavaćoj. Simona odvedu u sistem zaštite na dječjem odjelu u bolnici, gdje Burrell glumi doktora i pokuša opet oduzeti dječaku život. Simona spašava pravovremen dolazak Jeffriesa, koji nakon što je upoznao Burrella i shvatio njegove namjere, bježi iz bolnice sa dječakom. Kasnije, dok su bili na vozu, Shayes napada dvojac, a Jeffries ga ubija u samoodbrani. NSA, Kudrowovom naredbom, smješta Jeffriesu otmicu Simona. Međutim, njegov najbolji prijatelj, kolega agent Tommy Jordan, zna da on nije kriv. Jeffries posuđuje Jordanov auto i odvodi Simona nazad u porodičnu kuću. Simon ponovo poziva broj telefona sakriven u kodu, a Jeffries nakratko stupi u kontakt sa Crandellom i Pedranskim. Crandell ugovara sastanak enkodiranim imejlom u Wrigleyju. Sljedećeg jutra, Jeffries odlazi na sastanak, ostavljajući Simona da se o njemu brine žena iz kafića, Stacey Siebring. Jeffries se sastaje sa Crandellom, koji mu daje informacije od „Merkuru” i Kudrowu, ali Crandella ubije Burrell prije nego što sve otkrije.

Jeffries se vraća u kafić, a Stacey mu govori da se sprijateljila sa Simonom, što on potvrđuje. Jeffries i Simon potom odlaze, ali kasnije usred noći, Jeffries i Simon posjete Staceyin dom, pitajući je da prenoće. Ona to odbija u početku, ali na kraju prihvati da Simon ostane i govori Jeffriesu da sljedećeg jutra ide na poslovni put u Des Moines radi iznajmljivanja.

U međuvremenu, Pedranski je saznao šta se desilo sa Crandellom, tako da sada on pokušava da otkrije Kudrowove nezakonite radnje kucajući pisma na pisaćoj mašini: jedno za Jeffriesa i drugo kao indigo kopiju za Komitet za nadziranje Senata. Burell locira Pedranskog i ubije i njega, te uzme pisma. Kako god, atentator je zaboravio na ostale indigo kopije, koje njegova djevojka, NSA analitičarka Emily, odnosi u FBI. Jordan diskretno dogovara sastanak nje i Jeffriesa, da bi im oboma bile predstavljene indigo kopije pisma, koje su, prekrivene Pedranskijevim otiscima, ključni dokaz. Nakon sastanka, Jeffries daje broj Stacey Jordan u slučaju hitnog slučaja. Jeffries odlazi do Kudrowovog doma tokom njegove rođendanske zabave i zahtijeva da Kudrow na nacionalnoj televiziji objavi da je projekat enkripcije „Merkur” promašaj.

Jordan, po Jeffriesovoj sugestiji, pripremi Simonu sistem zaštite svjedoka. Pošto su se sastali, Jeffries zove Jordan, koja objašanjava da će se sastanak u sistemu zaštite svjedoka desiti uskoro, s tim da ne znaju da njihov razgovor prati i Kudrow. Kada se Jeffries vrati i otkrije kako su Stacey i Simon nestali, saznaje od Jordan da nisu ni u kakvoj opasnosti i da će se sastati na mjestu za preuzimanje, upravo kada Jordan biva naređeno da ode u ured direktora FBI-ja. Tu Kudrow pokuša da sve smjesti Jeffriesu preko SAC-a (specijalni agent na zadatku) Lomaxa; koristi svoja ovlaštenja i činjenicu da je Jordan ugovorila sistem zaštite svjedoka pod nevalidnim okolnostima. On im govori da NSA preuzima program zaštite.

Kada Kudrow ode, Jordan pokazuje indigo kopiju Lomaxu i potvrđuje da su otisci Pedranskijevi, što je potpuna optužba protiv Kudrowa. Jeffries, sa Jordan i uz pomoć upadne jedinice FBI-ja, namješta zamku na mjestu preuzimanja. Naoružan mašinkom, Burrell puca na FBI; oni uzvraćaju, a Kudrow pokuša da pobjegne sa Simonom unaprijed naručenim helikopterom. Jordan štiti Stacey of vatre napadača. Jeffries iskače iz helikoptera i poslije borbe sa Kudrowom uspije da ga razoruža i spriječi da ubije dječaka. Bore se na krovu, a Simon hoda po ivici da dobavi Kudrowov pištolj; to mu polazi za rukom pa dodaje pištolj Jeffriesu, koji tako primora korumpiranog šefa NSA da se povuče. Burrella pogađaju i usmrćuju stakleni šrapneli jer se propeleri helikoptera raspu i razbiju prozore pred njim. Kudrow ulaže posljednje napore i hvata Simona da ga baci s krova, ali Jeffries ga upuca i dohvati dječaka, nakon čega Kudrow pada u sigurnu smrt (propada kroz stakleni natkrov na ulazu u zgradu).

Jeffries kasnije u školi posjećuje Simona (koji sada živi sa roditeljima koji su ga usvojili); kada ga agent FBI ponovo pita je li mu sada prijatelj, Simon odgovara potvrdno i zagrli ga (prethodno, po uputi odraslih, Simon nije podnosio nijednog stranca, ali nakon svega što su prošli Jeffries je postao osoba kojoj vjeruje).

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Bruce Willis specijalni agent FBI Art Jeffries
Alec Baldwin potpukovnik i šef NSA Nicholas Kudrow
Miko Hughes autistični dječak Simon Lynch
Chi McBride specijalni agent Tommy Jordan
Kim Dickens Stacey Siebring
John Carroll Lynch Martin Lynch
Kelley Hazen Jenny Lynch
L. L. Ginter Peter Burrell
Robert Stanton Dean Crandell
Bodhi Elfman Leo Pedranski
Kevin Conway specijalni agent na zadatku Joe Lomax
Carrie Preston Emily Lang
Peter Stormare Shayes
John Doman supervizor Hartley
Richard Riehle Edgar Halstrom
Jack Conley detektiv Jack Nichols

Produkcija[uredi | uredi kod]

Izlazak[uredi | uredi kod]

Prihodi[uredi | uredi kod]

Film je donio prihode od 10.104.715 $ tokom vikenda otvaranja, u 2.386 kina. Sveukupno, film je ostvario prihode od 32.935.289 $ u SAD-u i 60.172.000 $ na međunarodnom planu, za ukupnih 93.107.289 $.[2]

Kritički prijem[uredi | uredi kod]

Na Rotten Tomatoes-u film ima ocjenu 21% na osnovu recenzija 57 kritičara, uz prosječan rejting 4,40/10.[3] Publika koju je anketirao CinemaScore dala je filmu prosječnu ocjenu „B” na A+–F skali.[4]

Roger Ebert je dao filmu dvije zvjezdice od četiri i napisao: „Mercury Rising je o najsofisticiranijem kriptografskom sistemu poznatom čovjeku, te o likovi koji su značajno gušći nego iko od publike. Sjedeći u mraku, naši umovi se čudno igraju s radnjom, mi shvatamo šta bi oni trebali da rade, kako bi trebali da rade i zašto bi to trebali da rade, dok likovi na ekranu streme bespomoćno udaljavajući se od zahtijeva formule.”[5] James Berardinelli ga je rangirao sa jednom i po od četiri zvjezdice i rekao: „Scenario za Mercury Rising je izuzetno zamoran i težak za svariti. ... Još jednom, sigurni standby elementi radnje – vladina zavjera visokog nivoa i disidentski agent koji treba da štiti zakon – jesu reobrađeni, i nisu dobar efekat. Dok Bruce Willis može da igra akcionog heroja kao i bilo koga u Holivudu, baš ovo izdanje ostavlja ga nasamo u situacijama koje karakteriše premalo napetosti i previše besmisla.”[6]

Priznanja[uredi | uredi kod]

Bruce Willis je za svoj performans osvojio Golden Raspberry Award 1999. kao najgori glumac (pored ovoga, i za Armageddon i The Siege). Miko Hughes je za portretiranje Simona pobijedio u kategoriji najbolji performans u igranom filmu – glavni mladi glumac na dodjeli Young Artist Awards 1999.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Mercury Rising (movie details)”. The Numbers. Nash Information Services, LLC. Pristupljeno 2016-12-28. 
  2. 2,0 2,1 Mercury Rising. Box Office Mojo. IMDb. Pristupljeno 2016-12-28. 
  3. „MERCURY RISING”. Rotten Tomatoes. Pristupljeno 2021-07-09. 
  4. „FIND CINEMASCORE”. cinemascore.com. Pristupljeno 2021-07-09. 
  5. Mercury Rising :: rogerebert.com :: Reviews”. Arhivirano iz originala na datum 2012-10-12. Pristupljeno 2019-11-01. 
  6. Mercury Rising - A Film Review by James Berardinelli

Vanjske veze[uredi | uredi kod]