Mensura Jahić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mensura Jahić
Umjetnička fotografkinja i slikarka
Rođenje13. 5. 1958. (1958-05-13) (65 god.)
Sarajevo, NR Bosna i Hercegovina, FNRJ
NacionalnostBošnjakinja
ZanimanjeUmjetnička fotografkinja i slikarka
Godine aktivnosti2008–trenutno
Poznat/a poIstaknuti samostalni umjetnik, Počasni Akademik UNESCO-a, Umjetnik godine u svijetu 2015. Universal Colours

Mensura Jahić je umjetnička fotografkinja i slikarka iz Sarajeva. Rođena je 13. maja 1958. godine u Sarajevu, NR Bosna i Hercegovina, FNRJ.

Istaknuti samostalni umjetnik[uredi | uredi kod]

Status i titulu[1] dobila od Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo.

Počasni akademik UNESCO-a[uredi | uredi kod]

Diplomu dodijelio UNESCO Internacionalna Humanitarna Akademija Evropa – Azija u skladu sa odlukom generalnog zasjedanja Akademije (12. 9. 2011, protokol br. 1) održano u Ruskoj Federaciji, za uspjeh i rezultate na polju umjetnosti i kulture.

Umjetnik godine u svijetu 2015. Universal Colours[uredi | uredi kod]

Proglašena od Universal Colours Arhivirano 2017-10-02 na Wayback Machine-u, profesionalnog art magazina, sa sjedištem u Londonu i Helsinkiju.[2][3]

Umjetnički i kulturni angažman[uredi | uredi kod]

Dobitnik je mnogobrojnih diploma i certifikata od priznatih univerziteta u svijetu, galerija i muzeja gdje je izlagala svoje radove: Univerzitet u Kairu[mrtav link] (Egipat), Muzej "Cemara Art Gallery” Arhivirano 2017-03-08 na Wayback Machine-u u Džakarti (Indonezija), Muzej Mimara u Zagrebu (Hrvatska),[4] Umjetnička Galerija Bosne i Hercegovine i drugih.

Izlagala je svoje radove na mnogobrojnim samostalnim[5][6] i grupnim izložbama,[7][8] nacionalnog i internacionalnog nivoa.[9]

Do sada ostvarila je ukupno 50 izložbi[10], od toga 23 samostalne i 27 kolektivnih.[11] Najveći broj izložbi je međunarodnog karaktera.

Angažirani je umjetnik koji svojim radom daje doprinos u rješavanju mnogobrojnih društvenih problema:

  • Borba protiv genocida i terorizma – Službeni art-fotograf Prve svjetske konferencije o genocidu – Srebrenica 2009. godine u organizaciji Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta Sarajevo, Bosna i Hercegovina.[12]
  • Doprinos u programu prevencije maloljetničkog prestupništva[13] u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo s projektom "Fotografijom za svjetliju budućnost".

Doprinos razvoju građanskog društva u BiH[uredi | uredi kod]

Kao jedini predstavnik iz oblasti umjetnosti i kulture bila je dio tima za izradu i usvajanje prvog "Sporazuma o saradnji između Vlade Kantona Sarajevo i nevladinog sektora"[mrtav link].[14] Potpisnik je Sporazuma koji govori o uspostavljanju institucionalnih mehanizama za unapređenje dijaloga i partnerske saradnje zasnovane na osnovnim vrijednostima i principima moderne demokratije i civilnog društva.

Istaknute samostalne izložbe[uredi | uredi kod]

  • Izložba "Fair play" koja govori o borbi za prava žena"[15] u organizaciji OSCE-a, sa sjedištem u Beču, i Parlamenta Bosne i Hercegovine. Postavka je trajala mjesec dana u Velikoj Sali Parlamenta, 8. mart 2015. godine.
  • Izložba "When the light meets the Life" - U muzeju "Cemara Art Gallery” Arhivirano 2017-03-08 na Wayback Machine-u Jakarta, 2015 god., zabilježena kao prvi kulturni događaj Bosne i Hercegovine nakon raspada SFRJ.
  • Izložba "Water people" - postavljena u umjetnickoj galeriji Bosne i Hercegovine, u novembru 2016. godine, koja govori o jednom idealnom svijetu u kojem vladaju zakonitosti ljubavi, srece, prijateljstva, slobode itd.

Reference[uredi | uredi kod]