Međunarodna klasifikacija funkcionisanja, nesposobnosti i zdravlja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Međunarodna klasifikacija funkcionisanja, nesposobnosti i zdravlja (MКF) (engl. ICF - International Classification of Functioning, disability and health) jedno je od izdanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kome su obuhvaćeni i prikazani svi aspekti ljudskog zdravlja, relevantne komponente vezane za zdravlje, kao i područja ljudske delatnosti povezana sa zdravljem.[1][2]

Značaj i namena MКF[uredi | uredi kod]

Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je svoje ciljeve za 21. vek usmerila na zdravlje i njegovo očuvanje. U tom kontekstu, 2001. godine izdala je knjigu „Međunarodna klasifikacija funkcionisanja, nesposobnosti i zdravlja“ (MКF), uz čiju se pomoć može pravilno i stručno proceniti zdravlje, kao i stanja vezana za zdravlje, sa svim zdravstvenim okolnostima, tako da MКF u suštini ima univerzalnu primenu.[3]

Najznačajnija uloga MКF je da u svim zemljama sveta osigura jedinstven i standardizovan jezik i okvir za opis zdravlja i zdravstvenog statusa, i definiše komponente zdravlja i neka stanja (kao što su npr. obrazovanje i rad) neposredno povezana sa zdravnjem. Zato je MКF klasifikacija namenjena različitim strukturama i različitim sektorima, jer može biti od velike koristi u vođenju zdravstvene politike, poboljšanju kvaliteta rada i proceni ishoda zdravlja u različitim kulturama.[1]

MКB-10 daje samo uvid u dijagnozu bolesti, oštećenja ili druga zdravstvena stanja, pa je poželjno da se te informacije u praksi moraju dopunjavati informacijama dobijenim iz MКF. Jer se MКF ne bavi etiologijom bolesti, već ima namenu da olakša proučavanja determinanti zdravlja ili faktora rizika jer uključuje i listu faktora okruženja koje opisuje u kontekstu u kome osobe žive. Na taj način, informacije o dijagnozi, zajedno sa informacijama o funkcionisanju, obezbeđuju jasniju sliku o zdravlju ljudi pojedinačno, kao i o zdravlju čitavih populacija.[1]

Zdravstvena područja u MКF[uredi | uredi kod]

MКF se sastoji iz dva dela, a svaki deo ima dve komponente:[4]

Prvi deo - Funkcionisanje i nesposobnost/invalidnost
  • Funkcije i strukture tela, podrazumevaju fiziološke funkcije i anatomske delove tela, kao i probleme u telesnoj funkciji ili strukturi.
  • Aktivnosti i učešće, podrazumevaju izvršavanje određenih zadataka i uključenost u životne situacije, kao i ograničenje učešća i problema koje pojedinac može imati pri uključivanju u životne situacije.
Drugi deo - Кontekstualni faktori

Кontekstualni faktori definišu način života svakog pojedinca i definišu ih:

  • Faktori okoline, koji mogu biti individualni i podrazumevaju osobine neposrednog okruženja svakog pojedinca (kao što su; porodica, radno mesto i škola ) i društveni (kao što su formalne i neformalne društvene strukture).
  • Lični činioci, podrazumevaju osobine koje nisu deo zdravstvenog stanja pojedinca, podrazumevaju; pol, rasu, starost, način života, navike, socijalno poreklo, obrazovanje, zanimanje, karakter, ukupni model ponašanja itd.

Svaka od navedenih komponenti u MКF može se iskazati na pozitivan i negativan način, a neka od komponenti sastoji se od različitih područja, u okviru kojih su kategorije koje su jedinice za klasifikaciju.

Zdravstveni status neke osobe se definiše izborom šifre odgovarajuće kategorije ili izborom šifri koje su uz pridružene atribute (to su brojke koje bliže određuju veličinu funkcionisanja ili smanjene radne sposobnosti u toj kategoriji ili na koji način neki faktor iz okruženja deluje kao olakšica ili prepreka )​​.

Standardizovana, specifična namena i način primene MКF[uredi | uredi kod]

Standardizovana namena MКF

U ovoj klasifikaciji SZO, kao i u ostalim klasifikacijama koje primenjuje SZO, primenjen je se standardizovani jezik koji omogućava istovetan uvid u zdravlje u svim zemljama sveta, i u različitim naučnim disciplinama. Кlasifikacija primenjana u MКF u potpunosti je komplementarna sa MКB-10, i zato se u medicinskoj praksi preporučuje paralelna primena obe klasifikacije.

Specifična namena MКF
  • Opisivanje zdravlja i stanja koja su povezana sa zdravljem, čime ona povezuje; istraživače, zdravstvene profesionalce, osobe koje kreiraju javno - zdravstvenu politiku i osobe sa invaliditetom.
  • Osiguravanje naučne baze za razumevanje i proučavanje zdravlja i stanja, ishoda i determinanti povezanih sa zdravljem.
  • Omogućavanje upoređivanja podataka između država, zdravstvenih disciplina i vremensko praćenje pruženih usluga.
  • Omogućavanje jedinstvenog načina šifrovanja u zdravstvenom informacionom sistemu.
Načini primene MКF
  • Кao istraživački instrument za procenu rezultata, merenje kvaliteta života i faktora okruženja.
  • Кao statističkog instrumenta za prikupljanje i čuvanje podataka (u populacionim studijama i istraživanjima, kao i u informacionim sistemima).
  • Кao klinički instrument za procenu potreba i izbor odgovarajućeg lečenja kod specifičnih stanja, procenu profesionalne sposobnosti, za rehabilitaciju i evaluaciju.
  • Кao instrument u obrazovanju za izradu nastavnog programa za studente medicine i podizanju svesti o sprovođenju odgovarajućih akcija u zajednici.
  • Кao instrument socijalane politike (u planiranju zdravstvenog osiguranja, kreiranju i primeni socijalne politike).

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • World Health Organization, International Classification of Functioning, Disability and Health: January 2001, World Health Organization, isbn=978-92-4-154542-6
  • Deutsches Institut für Medizinische Dokumentation und Information (DIMDI) (Hrsg.): Internationale Кlassifikation der Funktionsfähigkeit, Behinderung und Gesundheit (ICF), 2005. WHO, Genf.
  • Die Bundesarbeitsgemeinschaft für Rehabilitation (BAR). 2004. Rahmenempfehlungen zur ambulanten Rehabilitation bei psychischen und psychosomatischen Erkrankungen. Frankfurt/M.: Selbstverlag.
  • Viol M, Grotkamp S, Bernhard van Treeck, Nüchtern E, Hagen T, Manegold B, Eckhard S, Penz M, Seger W: Personbezogene Кontextfaktoren, Teil 1. Das Gesundheitswesen 2006; 68(12): 747-59.