Masovna grobnica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ekshumacija masovne grobnice u kojoj su leševi Poljaka ubijenih u Katynu 1940.

Masovna grobnica je naziv za grobnicu u kojoj je pokopan veći broj mrtvih istovremeno. Postoje različite vrste masovnih grobnica. Dvije najpoznatije vrste su:

  • Masovne grobnice uslijed ratnih zločina
  • Masovne grobnice uslijed prirodnih katastrofa

Masovne grobnice usljed ratnih zločina su posljedica organizovanih i masovnih ubijanja ljudi, kao dio kampanje etničkog čišćenja ili genocida. Proces eksuhmacije tijela, podrazumijeva otkopavanje žrtava iz grobnice i njihovu identificiraju.

Tokom rata u BiH pojavila se potreba za novom klasifikacijom masovnih grobnica, na primarne, sekundarne i tercijarne. Naime u mnogim masakrima tokom rata u BiH, pored primarnih grobnica u kojima su prvobitno bila zakopana tijela žrtava zločina, nastale su i sekundarne, čak i tercijarne grobnice kako bi se prikrio zločin, tako što su tijela iz primarnih grobnica prebacivana u novoiskopane grobnice od kojih su neke i zabetonirane.

Masovne grobnice uslijed prirodnih katastrofa (kao npr. tsunami, potres ili oluja) se kopaju da bi se spriječila epidemija tokom nepogoda. Često se nakon nekog vremena tijela mrtvih prekopavaju.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]